Uurtje sportschool per week al genoeg

Onderzoekster Esmée Bakker van het Radboudumc heeft onderzoek gedaan naar effecten van krachttraining doen op overgewicht. © Paul Rapp

Sta jij elke week uren te ploeteren in de sportschool en maak je kilometerslange hardlooptochten? Helemaal niet nodig. Wie maar een uurtje per week aan krachttraining doet, heeft volgens onderzoekster Esmée Bakker (24) uit Nijmegen al veel minder kans op het krijgen van het zogeheten 'metabool syndroom'.

Mitchel Suijkerbuijk

Dat veelvoorkomende syndroom is een verzamelnaam voor symptomen als een te hoge bloedsuiker, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, verkeerde bloedvetten en een verhoogde bloeddruk.

Ruim 24 procent van de vrouwen en 34 procent van de mannen in ons land lijdt hier aan, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. "Daarmee is dit een groot probleem in Nederland’’, zegt Bakker. "Maar het is verrassend makkelijk tegen te gaan. Al bij het doen van minder dan een uurtje krachttraining per week, gaat het risico met 29 procent omlaag vergeleken met mensen die helemaal niet aan krachttraining doen."

OntwikkelingenVoor haar onderzoek reisde Bakker, die onderzoek doet aan de afdeling fysiologie van het Radboudumc, af naar Amerika. Daar vergeleek ze met een team van internationale wetenschappers de effecten van krachttraining van bijna 7.500 Amerikanen, die bij de start van het onderzoek 'gezond' waren en zich jarenlang lieten onderzoeken in het ziekenhuis. "Zo konden we hun ontwikkelingen goed volgen. Zo'n 2.500 van de proefpersonen deed aan krachttraining. 15 procent van de deelnemers ontwikkelde in de tijd van het onderzoek het metabool syndroom", zegt Bakker.

"Hoe druk je ook bent, een uurtje kan iedereen wel vrij maken. En dat is echt al goed genoeg." - Esmée Bakker

Smoes'Geen tijd voor sporten' is dus geen smoes meer, zo zegt Bakker. "Hoe druk je ook bent, een uurtje kan iedereen wel vrij maken. En dat is echt al goed genoeg. Een van de meest opvallende bevindingen die we deden was namelijk dat de kans op het metabool syndroom niet nog lager wordt, als je nog meer uren aan krachttraining doet. Het maakt dus voor het risico hierop eigenlijk niets uit of je nu een uurtje gaat of drie uur. Ook maakt het geen verschil of je alleen in het weekend aan de gewichten hangt of dat je dit uitsmeert over de hele week".

Hoe druk je ook bent, een uurtje kan iedereen wel vrij maken. En dat is echt al goed genoeg.

Esmée BakkerWie lijdt aan het metabool syndroom heeft onder meer een grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, galstenen, leververvetting en diverse soorten kanker. Bakker: "Door een beetje te trainen, verlaag je al de kans hierop. Het advies om een kleine hoeveelheid aan krachttraining te doen, mag wat mij betreft standaard tot de doktersadviezen behoren om het metabool syndroom te voorkomen."Esmée Bakker aan de krachttraining. - Foto: Paul Rapp

DiabetesVrijwel nooit eerder was er onderzoek gedaan naar het effect van krachttraining op de gezondheid. In bijna alle onderzoeken gaat het om de effecten van duursporten, zoals hardlopen en fietsen. Zo is ook al bekend dat een kwartier intensief bewegen op een dag de kans verkleint om vroeg dood te gaan aan hart- en vaatziekten. "Van krachttraining was tot nu toe alleen nog maar bekend dat het het risico op diabetes type 2 kan verlagen."Wat voor krachttraining je het beste kunt doen? Dat maakt volgens Bakker niet zo veel uit. "Ik wil mensen vooral adviseren iets te doen dat ze ook leuk vinden. Of dat nu grote machines zijn, of losse gewichten. En hou je helemaal niet van krachttraining, kies dan een andere sport. Dat bewegen goed is voor de gezondheid, staat natuurlijk vast."