Politie plat door storing: agenten kunnen geen bonnen schrijven

© ANP

De politie zit in grote problemen door een internetstoring. Agenten kunnen niet inloggen op hun computers en het digitale systeem waarmee bonnen worden geschreven, werkt niet. Dat bevestigt een politiewoordvoerder aan het AD.

Redactie

Agenten die de landelijke servicedesk van de politie bellen, krijgen te horen dat er sprake is van ‘een internetverstoring’. Daardoor zijn verschillende politieapplicaties onbereikbaar, waaronder telewerken en MEOS. Met de MEOS-app op hun telefoon schrijven agenten bekeuringen uit. Ook kunnen ze er normaal gesproken persoonsgegevens mee controleren en kentekengegevens mee opvragen.

"We zijn onthand", bevestigt politiewoordvoerder Marten Schwandt. Hij benadrukt dat agenten wel op straat actief zijn, maar dat dienders geen gebruik kunnen maken van hun technische hulpmiddelen. "We moeten nu creatief zijn. Het is niet zo dat agenten helemaal geen bonnen kunnen uitschrijven, het moet gewoon op de ouderwetse manier. Met pen en papier.” Agenten melden echter aan het AD dat zij geen beschikking meer hebben over papieren bonnen.Technisch probleemDe oorzaak van de storing: een ‘technisch probleem’ binnen de eigen ICT van de politie, aldus de woordvoerder.

De internetstoring komt bovenop de gevolgen van de wereldwijde cyberaanval van gisteren. Als ‘voorzorgsmaatregel’ heeft de politie de eigen ICT beveiligd, waardoor onder meer de website politie.nl niet goed functioneert. Het gevolg is dat digitale aangiftes mogelijk niet of veel later bij de politie binnenkomen. Het is nog onbekend hoe lang de problemen gaan duren.