Uitspraak in rechtszaak fusie Landgraaf-Heerlen over week

© De Limburger

De rechtbank in Maastricht doet over een week uitspraak in het kort geding dat woensdag heeft gediend inzake de herindeling Landgraaf-Heerlen.

Marcel de Veen

De uitspraak komt daarmee één dag voordat Provinciale Staten zich over deze zaak buigen.

OnrechtmatigDe voorzieningenrechter hoorde woensdag zowel de advocaat van de gemeente Landgraaf als de raadsman van de gedaagde partij, de provincie Limburg. Landgraaf wil dat Gedeputeerde Staten (GS) het omstreden herindelingsvoorstel van tafel halen, omdat het proces onrechtmatig zou zijn verlopen.

De advocaat van de gemeente betoogde onder meer dat er in Landgraaf geen draagvlak is voor een fusie, dat de provincie een loopje heeft genomen met allerlei regels en er geen referendum gehouden is.

IngegrepenDe jurist van de provincie voerde aan dat Landgraaf al vier keer zelf het initiatief heeft genomen om intensiever samen te werken. Toen dat dreigde spaak te lopen door de opstelling van het nieuwe college, heeft de provincie ingegrepen.

De rechter stelde kritische vragen aan de advocaat van de provincie waarom alleen Landgraaf bij Heerlen gevoegd wordt en Kerkrade, Brunssum, Simpelveld en Voerendaal buiten schot blijven. Ook zette hij vraagtekens bij de haast van GS.

Lees meer over het treffen in de rechtbank tussen de provincie en Langraaf in de krant van donderdag