Horst aan de Maas past plannen toeristenbelasting aan

© iStock

Horst aan de Maas laat het lage tarief toeristenbelasting ongemoeid en verhoogt in plaats daarvan het hoge tarief.

Daan de Hulster

De belasting per persoon voor een overnachting in een hotel, vakantiewoning of bed and breakfast gaat van 1,29 euro naar 1,38 euro. De aanvankelijk geplande verhoging van het lage tarief, voor overnachtingen in een tent, stacaravan of groepsaccommodatie, blijft op 0,83 cent. Deze zou naar 1,10 euro gaan.

KadernotaDit heeft het gemeentebestuur van Horst aan de Maas opgenomen in de kadernota, die volgende week behandeld wordt door de gemeenteraad. De vastgestelde kadernota vormt de basis voor de gemeentebegroting van volgend jaar.

Volgens wethouder Ger van Rensch (Financiën, CDA) is besloten het lage tarief toeristenbelasting ongemoeid te laten omdat een verhoging bij die doelgroep harder aan zou tikken dan bij toeristen die bijvoorbeeld een hotel bezoeken. "Want een overnachting op een camping is een stuk goedkoper. Bovendien heeft de groep die hotels, vakantiewoningen en bed and breakfasts bezoekt het meeste profijt van onze investeringen in de gemeente en komt deze groep grotendeels van verder weg."

VerhogingVolgens Horst aan de Maas is de verhoging nodig omdat huisjes op recreatieparken tegenwoordig als volwaardige woning aangeslagen worden voor de onroerendezaakbelasting (ozb). Dit scheelt de gemeente jaarlijks 186.000 euro aan inkomsten.