Forse impuls voor filemijdproject in Zuid-Limburg

© Istock

Spits- en filemijdproject Maastricht Bereikbaar (MB), met als werkterrein heel Zuid-Limburg, krijgt de wind steeds krachtiger in de zeilen. In een tijdspanne van enkele weken hebben zich acht grote bedrijven en organisaties aangesloten.

Laurens Schellen

De bedrijven hebben samen meer dan 5000 personeelsleden.

VijfitigKatya Ivanova, directeur van MB dat in 2012 van start ging, bevestigt de forse uitbreiding. Ze spreekt van de grootste expansie tot nog toe. Daarmee is het aantal bedrijven en organisaties dat actief meedoet aan het pact, nu gestegen tot boven de vijftig.

Concreet betekent dit dat meer dan 55.000 forenzen in Zuid- Limburg hun auto voor het werk frequent (kunnen) laten staan ten faveure van trein, bus, fiets, e-bike of thuiswerken. In de regel krijgen ze daarbij eerst - op kosten van MB - een gratis proefperiode aangeboden, waarna de werknemers gebruik kunnen maken van aantrekkelijke mobiliteitsregelingen zoals ov-kortingskaarten, scherp geprijsde fietsen en (vooral) e-bikes.

ChemelotVan de acht nieuwelingen is de deelname van Sitech op chemiebedrijvenpark Chemelot en het hoofdkantoor van de brandweer Zuid-Limburg in Sittard-Geleen het opvallendst.

Met de toetreding van laatstgenoemde partijen is de Westelijke Mijnstreek hard bezig met een inhaalslag. De (grote) achterstand ten opzichte van Maastricht is overigens verklaarbaar, omdat deze regio – net als Parkstad – pas anderhalf jaar meedraait.

In het regionaal filemijdproject werken rijk, provincie, gemeenten en bedrijfsleven samen. Tot de andere nieuwe partners behoren Sappi, Antea, de Maastrichtse binnenstadondernemers, woningcorporatie Servatius en het Bonnefantenmuseum.

ContentVerkeerswethouder John Aarts van Maastricht toont zich ‘bijzonder content’. "Met positieve mobiliteitsprikkels slagen we erin nu al dagelijks meer dan 2000 auto’s uit de spits te halen."