Op het nippertje gered oehoejong met succes geadopteerd

© Natuurmonumenten

Het oehoepaar in de ENCI-groeve in Maastricht heeft succesvol een oehoejong uit Eygelshoven geadopteerd. Het dier werd daar 31 mei ternauwernood uit een machine gered bij een steenkolenfabriek.

Ronald Colée

Na de ontdekking werd de productie meteen stilgelegd waarna medewerkers van de Dierenambulance het jong uit zijn benarde positie wisten te bevrijden.

VoedselOmdat het risico te groot werd geacht dat het dier bij terugplaatsing bij zijn ouders weer tussen de machines terecht zou komen, werd besloten het dier te laten opvoeden door het ouderpaar in de ENCI-groeve. In deze overzichtelijke groeve is het jong goed te volgen door de oehoewerkgroep. Daarnaast brengt het betreffende ouderpaar dit jaar zelf drie jongen groot en is er voldoende voedsel voorhanden. Bovendien is de groeve eigendom van Natuurmonumenten, zodat een goede bescherming verzekerd is.

JachtNu, bijna een maand later blijkt dat het oehoepaar het bedelen om voedsel door het vreemde jong niet heeft kunnen weerstaan. Inmiddels kan het jong al vliegen en zit het samen met zijn iets oudere stiefzusjes- en broer hoog op een richel op voedsel te wachten. Het zal naar verwachting nog enkele weken duren voordat de jongen zelf op jacht gaan. In september zullen de vier jongen waarschijnlijk de groeve verlaten op zoek naar een eigen leefgebied.

Nederland telt op dit moment zeventien broedende oehoeparen waarvan het merendeel zich in Zuid-Limburg bevindt.