Dopingzondaar Jan Ullrich niet welkom bij Tourstart in Düsseldorf

© EPA/Ennio Leanza

Bij het Grand Départ in Düsseldorf ontbreekt zaterdag de enige Duitse wielrenner die ooit de Ronde van Frankrijk won. Jan Ullrich, de Tourwinnaar van 1997, is niet uitgenodigd door de organisator ASO.

AD Sportwereld

In plaats daarvan zal de 43-jarige Duitser zijn opwachting maken bij een koers voor het goede doel in Bocholt ter ere van de twintigste verjaardag van zijn Tourzege.

PariaUllrich is een paria geworden in de Duitse wielergemeenschap. Het arbitragehof CAS schorste de Duitser in 2012 voor twee jaar vanwege zijn banden met dopingarts Eufemiano Fuentes in de dopingzaak Operación Puerto. "Ik ben al meer dan tien jaar weg uit het wielrennen, maar bij mij beginnen ze toch steeds weer over doping", reageert Ullrich in Bild. "Ja, ik heb fouten gemaakt en ik heb mijn straf gekregen en ervoor geboet. Maar iedereen verdient toch een tweede kans?"

OphefVolgens de Duitser komt hij niet in aanmerking voor een functie in het wielrennen. Ullrich organiseert tegenwoordig wereldwijd wielertrainingskampen. Toen hij afgelopen voorjaar werd aangesteld als wedstrijddirecteur van de wedstrijd Rund um Köln, zorgde dat voor zo veel ophef in de media dat hij zich terugtrok.