Enorm bedrijfspand in Maastricht onder de hamer

© De Limburger/Loraine Bodewes

Het werd één jaar gebruikt, stond bijna drie jaar leeg wordt vandaag via een online-executieveiling verkocht. Het voormalige kantoor- en distributiecentrum van ACI Adam, een groothandelaar in computersupplies, op de grens van Maastricht en Gronsveld, is één van de grootste bedrijfsgebouwen van de stad.

Pascale Thewissen

Het complex kostte 17,5 miljoen euro.

VerkassenHet is slechts een deel van de enorme schuldenlast die schuilgaat achter het debacle dat zich achter de grijze muren van het complex voltrok. Het ging mis toen Adam, toen nog gevestigd op twee locaties in de Beatrixhaven, in verband met de aanleg A2 tunnel en bijbehorende wegomleggingen, moest verkassen naar Randwyck.

Grotere voorradenVrijwel meteen na de verhuizing eind 2012/begin 2013 steken logistieke problemen de kop op. ACI Adam is slecht te bereiken als gevolg van de tunnelwerkzaamheden. Voormalige werknemers herinneren zich dat ACI Adam in het nieuwe pand steeds grotere voorraden aanhoudt, tegen steeds geringere marges. Het bedrijf handelt in 80 verschillende merken en 150.000 verschillende producten. Die in dat enorme bedrijfsgebouw lang niet altijd even makkelijk te vinden zijn.

MargesVolgens de curator keldert dat boekjaar de omzet meer dan 30 procent, ofwel ruim 200 miljoen euro. Door de flinterdunne marges is de neerwaartse spiraal niet meer om te buigen. Achteraf is het de vraag of de winsten niet te rooskleurig werden voorgesteld en of dat megalomane gebouw echt nodig was.

In De Limburger van donderdag een reconstructie over de teloorgang van het bedrijf.