Trammelant in raadszaal vanwege column in dorpsblaadje

© Archief De Limburger

Raadslid Jack Jetten kreeg in Nuth een motie van treurnis aan de broek. Zijn column in weekblad Nuth & Omstreken schiet collega’s geregeld in het verkeerde keelgat. Jetten zal het een zorg zijn.

Nick Bruls

De motie - een statement zonder gevolgen voor degene die ’m krijgt aangesmeerd - werd dinsdag iets voor middernacht plotseling ingediend door de voltallige oppositie. Jetten van de partij Groot-Nuth zag die niet aankomen, maar was amper onder de indruk.

WildwestReden voor de actie is de column van Jetten, die wekelijks verschijnt in huis-aan-huisblad. Vooral in de meest recente editie vloog het raadslid uit de bocht volgens de oppositie. Onder de kop ‘Wildwest’ betoogt Jetten dat aan de Geitenweg in de gemeente Nuth een soort vrijstaat is ontstaan waar ‘alles gebeurt wat God verboden heeft’.

Hij heeft het over tippelen, dealen en schieten. "Dat kan allemaal, omdat de politie hier nooit komt en de boa’s geen zin hebben om erheen te gaan."

Politieke doeleindenNamens de indieners riep Clasina Debets van Leefbaar Nuth Jetten op zijn rubriek niet meer te gebruiken voor politieke doeleinden. "Hij heeft zijn column al vaker misbruikt, terwijl met hem is afgesproken dat hij zich onthoudt van politieke uitlatingen. Met zijn uitspraken ondergraaft hij de posities van politie, ambtenaren en college."

Lange neusLouis de Rijk (GroenLinks) deed er nog een schepje bovenop: "U heeft overal lak aan, en dat is diep triest." Jetten trok met twee handen een lange neus naar zijn criticasters. "Ziet u die body language?”, vroeg een boze Leon Rijkx (CDA). Waarop Jetten droogjes antwoordde: "U bent zeker expert body language?"

SfeerDe sfeer werd er niet beter op in de raadszaal, waar Désirée Schmalschläger een feestelijk tintje hoopte te geven aan het feit dat ze vier jaar burgemeester is van Nuth. Een feest werd het niet. Nadat het in de wandelgangen nog tot een woordenwisseling kwam tussen Jetten en John Essers van GroenLinks, meldde alleen de coalitie zich voor de nazit. Daar deed Jetten een beroep op de vrijheid van meningsuiting en zei hij: "Weet ik ook waar de volgende column over gaat."

Bij het beslissen over de motie staakten overigens de stemmen, omdat een coalitielid afwezig was. In juli staat het punt weer op de agenda.