Chili na strafschoppen naar eerste Confederations Cup-finale

Doelman Claudio Bravo stopt een strafschop.© AFP

Chili heeft tijdens het debuut in de Confederations Cup meteen de finale bereikt van het mondiale toernooi. De ploeg van bondscoach Juan Antonio Pizzi versloeg woensdagavond Portugal in Kazan via strafschoppen: 3-0. In de reguliere speeltijd en in de verlenging werd niet gescoord (0-0).

ANP

Doelman Claudio Bravo was de gevierde man bij Chili. Hij keerde de eerste drie strafschoppen van Portugal. Ricardo Quaresma, João Moutinho en Nani misten van elf meter.

Duitsland of MexicoChili speelt zondag in Sint-Petersburg in de finale tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland en Mexico. Die wedstrijd is donderdagavond in Sotsji. Voor Portugal wacht zondag nog de strijd om de derde plaats in Moskou.

Hoofdrol voor de keepersBeide ploegen kregen in Kazan vanaf de beginfase voldoende kansen om de score te openen. De twee keepers eisten echter een hoofdrol voor zich op. Rui Patrício verrichtte prima reddingen namens Portugal, Bravo hield Chili goed op de been. Sterspeler Cristiano Ronaldo had moeite om zich te onttrekken aan de extra bewaking door de Chileense verdedigers.

VidalDe beste kansen in het eerste kwartier na de rust waren voor Chili. Met name Arturo Vidal liet zich gelden. Met een kopbal en een afstandsschot was de middenvelder van Bayern München dicht bij de openingtreffer. Doelman Patrício liet zich niet verrassen door een fraaie omhaal van de Chileen Eduardo Vargas.

VermoeidheidIn de onvermijdelijke verlenging brak de vermoeidheid Portugal bijna op. Alexis Sánchez was in de 95e minuut met een kopbal (net naast) dicht bij een doelpunt. Invaller Francisco Silva claimde vergeefs een strafschop nadat de Portugees José Fonte op zijn voet was gaan staan. Voor Chili was het bitter dat de arbitrage de videoscheids niet wilde inschakelen.

In de voorlaatste minuut leidden doelpogingen van Vidal (paal) en Martin Rodríguez (lat) net niet tot een Chileense treffer. De strafschoppenserie daarentegen leverde echter vooral dankzij Bravo toch nog de verdiende winnaar op.