‘Importbier verkopen onder andere naam heel normaal in Limburgs café’

Foto ter illustratie.© iStock

Goedkoop bier invoeren en verkopen onder een andere naam is een geaccepteerde gang van zaken in de bierwereld. Zolang je maar belasting betaalt en geen merkenfraude pleegt.

Jos Bouten

Een Limburgse kastelein die niet met naam in de krant wil, windt er geen doekjes om: kasteleins en drankenhandelaren halen op grote schaal goedkoop Duits bier naar Nederland om het in hun kroeg te verkopen.

Grote schaalDe kasteleins belazeren hun stamgasten en ze plegen mogelijk contractbreuk met de huisbrouwerij. Bovendien is het de vraag of over al dat ingevoerde bier invoerrechten worden betaald. Iedereen in de bierwereld weet dat op zeer grote schaal elders goedkoop bier wordt gekocht en hier verkocht. Parallelle import, heet dat.

Daar is op zichzelf niets mis mee, gerenommeerde handelaren doen het. Die maken geen gebruik van bestaande kanalen van producenten zoals importeurs en agenten. Het gaat pas wettelijk fout als de (belasting)regels worden overtreden. Of het merkenrecht, zoals nu volgens Heineken het geval is.

FIOD-invalOp acht plekken bij onder meer een bedrijf in Linne viel de FIOD woensdag binnen. Justitie deed dat na een aangifte van bierfraude met de merken Heineken en Amstel. Vaten zouden zijn gevuld met merkloos bier en voorzien van de beeldmerken van Amstel en Heineken. Bovendien zouden enkele verdachten het beeldmerk van de twee gerenommeerde merken hebben gezet op de tap waar ze merkloos bier uit tapten.

Het vermoeden bestaat dat ook andere brouwerijen dan Heineken het slachtoffer zijn van de fraude die de speurders naar Linne leidde.

Lees ook: FIOD valt binnen in Linne vanwege bierfraude

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal