Heuvelland beste plek voor bouw peperdure Einstein Telescope

Een impressie van de Einstein Telescope.© DL

Het Heuvelland is in Europa de meest geschikte plek voor de komst van de Einstein Telescope.

Vikkie Bartholomeus

Bodemonderzoek heeft de afgelopen maanden uitgewezen dat de geologie van het gebied het beste voldoet voor de detector voor zwaartekrachtgolven.

Vijftien plekkenEuropees onderzoek naar vijftien geselecteerde locaties voor de Einstein Telescope wijst uit dat de detector in het Heuvelland het minst last zou hebben van ruis en trillingen van buitenaf. Seismische metingen in onder meer een zoutmijn in Sicilië, locaties in Roemenië, Zuid-Frankrijk en Duitsland pakten minder goed uit.

Metingen in de Heimansgroeve bij Epen en andere studies naar de bodem in Zuid-Limburg geven volgens het nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef het gunstigste beeld.

GrondboringEen grondboring in de buurtschap Terziet om een nog duidelijker profiel van de bodem te krijgen mislukte onlangs; de boor brak na 170 meter af doordat de ondergrond harder was dan gedacht. Een tegenvaller, maar tegelijk de bevestiging dat de bodem zo rotsachtig is dat het Heuvelland zeer geschikt is. In het najaar wordt het bodemonderzoek hervat.

1,1 miljardDat het Heuvelland een rustig en grensoverschrijdend gebied is, maakt de locatie nog aantrekkelijker. Nederland, België en Duitsland kunnen samen de forse investering in de Einstein Telescope dragen. Het project kost 1,1 miljard euro. Projectleider Jo van den Brand van Nikhef: "Maar ook vanwege het wetenschappelijke klimaat in de hoek Eindhoven – Aken – Leuven. Hier zit een enorme innovatie potentie."

Rond 2020 moet de beslissing vallen waar de Einstein Telescope gebouwd gaat worden.