Voerendaal waakzaam na uitgebrande auto wethouder

© Luc Lodder

Burgemeester Wil Houben van Voerendaal is zuinig met speculeren. Maar de brand die de auto van wethouder Patrick Leunissen vernielde, leidt wel tot extra waakzaamheid.

Marcel de Veen

De brandstichting waarbij de auto van de Voerendaalse wethouder Patrick Leunissen in vlammen opging, is een gerichte actie tegen het openbaar bestuur. Dat zeggen goed ingevoerde bronnen aan De Limburger. Er wordt een beveiligingsadvies opgesteld en de dreiging in beeld gebracht.

OptiesBurgemeester Wil Houben van Voerendaal en de politie zijn niet zo stellig. Zij beschouwen een actie gericht op Leunissen persoonlijk als een van de mogelijke opties. Houben: "Je kunt wel twintig alternatieven bedenken. We moeten voorzichtig zijn met speculeren. Ik heb als burgemeester inmiddels één belangrijke les geleerd: zaken kunnen heel anders uitpakken dan je eerst aanneemt." De politie zit ook op die lijn. „Het onderzoek is in volle gang en daarbij kijken we zo breed mogelijk.”

ScholierDe auto van de Voerendaalse wethouder, die op de oprit van zijn woning stond, brandde in de nacht van dinsdag op woensdag uit. Een buurjongen, die net van een examenfeest thuiskwam, zag even voordat de brand ontstond meerdere mensen bij de woning wegrennen. Toen de scholier de vlammen opmerkte, alarmeerde hij Leunissen en zijn vriendin. De brandweer bluste de brand. De woning van de wethouder liep schade op.

Hoewel burgemeester Houben momenteel dus niet wil spreken over een gerichte actie, meldt hij wel dat de gebeurtenis tot extra waakzaamheid leidt. "We gaan hier natuurlijk niet naïef mee om. Als bij een brand mensen gevaar lopen, dan maakt de politie daar altijd extra werk van. Zeker als het om personen met een bepaalde functie gaat. Zoals bestuurders, ambtenaren en journalisten."

BewakingPermanente bewaking van collegeleden is er niet. Wel zou de politie meer patrouilleren in de omgeving van de woningen van de bestuurders. De burgemeester zegt dat Leunissen als wethouder een groot aantal dossiers beheert, waarbij ook gevoelige. "Maar ik kan me niet voorstellen dat een van die dossiers een actie, zoals we nu hebben gezien, zou kunnen uitlokken.”