Gevangenis opent buiten poort werkplaats gedetineerden

© Peter Schols

De Penitentiaire Inrichting Sittard opent medio september buiten het gevangeniscomplex een werkplaats voor gedetineerden. Dat maakte directeur Cees Niessen donderdag bekend bij de start van het voetbaltoernooi voor gedetineerden en gastteams.

Bart Ebisch

Het is voor de tweede keer dat dit gebeurt in Nederland. De gevangenis in Almelo had eerder de primeur. De werkplaats in Sittard komt in een gebouw aan de Handelsstraat.

VrijheidHier gaan overdag gedetineerden werken die zich in de laatste fase van hun detentie bevinden. Het is bedoeld als het laatste stapje naar de vrijheid. Het is nog niet bekend welke producten de Penitentiaire Inrichting Sittard op deze buitenlocatie gaat produceren. "We zijn nog in overleg met bedrijven”, aldus Niessen.

AfsprakenGaandeweg wordt bekeken of ook langdurig werklozen of mensen met een taakstraf kunnen instromen, zegt woordvoerder Robert Meijer van de Dienst Justitiële Inrichtingen. "Dit zal in overleg met ketenpartners gebeuren, zoals de gemeente en de reclassering. Afspraken daarover moeten nog worden gemaakt”

Het is nog niet duidelijk of de verschillende groepen samen in één ruimte komen te werken. In het pand komen volgens Meijer drie gescheiden ruimtes, waar onder toezicht verschillende soorten werkzaamheden zullen worden verricht.