Justitietopman Roger Bos vertrekt naar de Antillen

© ANP

Hoofdofficier van justitie Roger Bos vertrekt bij het Openbaar Ministerie in Limburg.

De Redactie

De hoogste justitiefunctionaris van onze provincie wordt procureur-generaal van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden. De ministerraad heeft hem vrijdag voorgedragen.

Luitenant-kolonelRoger Bos, voormalig luitenant-kolonel bij Defensie, trad in 2012 aan als hoofdofficier in Maastricht. Hij volgde toen Annemarie Penn-te Strake op, die naar de top van het OM in Amsterdam vertrok. Onder zijn leiding werden de parketten in Maastricht en Roermond samengevoegd tot één Limburgs parket.

Grote zakenBos kreeg in zijn tijd als hoofdverantwoordelijke te maken met verschillende grote zaken, zoals de strijd tegen de motorbendes, de Venrayse moordzaak, het grootscheepse DNA-onderzoek in de zaak-Nicky Verstappen en de Valkenburgse zedenzaak.

KritiekTijdens dat laatste onderzoek kreeg het OM de nodige kritiek te verduren. Meerdere verdachten in het omvangrijke misbruikschandaal beroofden zich nog voordat ze terecht konden staan van het leven. Justitie werd daarop verweten te stevige woorden hebben gebruikt in aanloop naar het proces.

Verziekte werksfeerOok werd er in de tijd van Bos een integriteitsonderzoek ingesteld nadat twee medewerkers met een arbeidsconflict hadden geklaagd over een angstcultuur op het parket. Uit het onderzoek bleek dat daarvan geen sprake was, maar stond tegelijktertijd ook te lezen dat een deel van de medewerkers sprak van een 'verziekte' werksfeer.

De benoeming van Bos gaat op 1 september van dit jaar in.