Ook samenwerking tussen Westrom en Risse afgelopen

Print
Ook samenwerking tussen Westrom en Risse afgelopen

Afbeelding: Jeroen Kuit

Eerst ketste de fusie tussen de sociale werkbedrijven Westrom (regio Roermond) en Risse (regio Weert) af. Nu loopt ook de samenwerking op de klippen. Westrom stapt uit schoonmaak- en groenbedrijf Prio Verve.

Dat heeft het dagelijks bestuur - wethouders van de aandeelhoudende gemeenten Roermond, Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Echt-Susteren - besloten.

Schoonmaakpersoneel
Het schoonmaakpersoneel komt als eerste terug bij Westrom. Het contract met deze tak van Prio Verve kan per 1 januari worden opgezegd; per 2019 kan het gedetacheerde personeel dan terug. Voor de groensector kan het contract formeel pas in 2020 worden beëindigd. Nu de kogel door de kerk is en de onderhandelingen zijn gestart, hoopt Westrom die datum te kunnen vervroegen, zo is het personeel donderdag medegedeeld. Daar moeten de twee andere partners in Prio Verve -  Risse en Vebego - dan wel mee instemmen.

Geen werk meer
Op de vraag wat er met het personeel gebeurt na terugkeer bij Westrom, wil noch de directie noch het dagelijks bestuur ingaan. Bij de schoonmaaktak van Prio Verve werken 107 mensen van Westrom; in de groensector 179. Westrom zelf heeft geen werk meer in deze branches. Dat is in 2010 (schoonmaak) en 2014 (groen) allemaal bij Prio Verve ondergebracht, mede met het oog op de fusie tussen Westrom en Risse.

Slechte verhoudingen
Als reden voor de breuk noemen directie en bestuur de gewijzigde aanbestedingsregels, waardoor gemeenten niet langer onderhands klussen mogen gunnen aan Prio Verve. Het is echter een publiek geheim dat de slechte verhoudingen tussen de partijen een zeker zo grote rol spelen. De ondernemingsraad (OR) van Westrom kwam onlangs met een rapport waaruit blijkt dat Westrommedewerkers bij Prio Verve gepest en geïntimideerd worden.


Volgens directeur Jan Karel Jobse van Risse "vergaat de wereld niet" met het vertrek van Westrom. "Dan gaan wij gewoon met Vebego verder, zoals dat ook het geval was voordat Westrom erbij kwam."