Moskee en school op 'gevarenlijst' salafistische organisaties

Print
Moskee en school op 'gevarenlijst' salafistische organisaties

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStockphoto

Moskee El Houda in Brunssum en de Stichting As-Sunnah in Maastricht worden op een lijst van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum genoemd als satellietorganisaties van het salafisme, een fundamentalistische stroming in de islam.

As-Sunnah Maastricht, voorheen Moslim Jongeren Maastricht, geeft lessen Koran en Arabisch en organiseert lezingen.

Zelfmoordterrorist
De stichting kwam in 2015 in opspraak nadat duidelijk werd dat alle zes Maastrichtse uitreizigers, onder wie zelfmoordterrorist Sultan Berzel en een Tsjetsjeense moeder die twee van haar kinderen ontvoerde naar Syrië, er lessen volgden of contacten hadden met mensen achter de stichting.

Volgens betrouwbare bronnen wordt deze stichting nauwlettend in de gaten gehouden. De voorzitter, Anouar Lazrak, is recent uit het bestuur is getreden. As-Sunnah reageerde gisteren niet op vragen over de bestuurswisseling of lijst.

Orthodox
El Houda in Brunssum liet gisteren weten op de hoogte te zijn van de lijst. "Dergelijke lijsten scheren veel verschillende stromingen over één kam. Onze imam is orthodox, maar heeft zich vanuit zijn geloof altijd uitgesproken tegen terrorisme en Islamitische Staat. Er bestaat in Nederland een verkeerde neiging om salafisme te koppelen aan jihadisme", zegt een bestuurslid.

As-Sunnah en de moskee in Brunssum nodigen deels dezelfde sprekers uit. De imam van Brunssum is tevens docent bij As-Sunnah in Maastricht.

Gesprekken
De gemeente Maastricht en de gemeente Brunssum gaan in gesprek met beide organisaties. Burgemeester Luc Winants van Brunssum heeft zorgen over het salafisme. "Ik wil graag ook hun reactie horen en hen vragen waar ze staan." Ook in Maastricht wordt ingespeeld op de lijst. De stad heeft al gesproken met As-Sunnah, maar doet daarover geen mededelingen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu