Onderzoek naar sigarettendeal studentenvereniging Tragos

Print
Onderzoek naar sigarettendeal studentenvereniging Tragos

Afbeelding: Istock

De Maastrichtse studentenvereniging Tragos ontvangt jaarlijks 850 euro van sigarettenfabrikant Japan Tobacco Industries in ruil voor de exclusieve verkoop van deze sigaretten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet onderzoek naar deze mogelijk illegale contracten die zeker met tien studentenverenigingen in Nederland zijn gesloten.

Onduidelijkheid
Tragos-voorzitter Max Andriessen laat weten inmiddels opheldering te hebben gevraagd bij JTI. Hij zegt het vervelend te vinden dat er zoveel onduidelijkheid is. Maar dat er nu onderzoek gedaan wordt, geeft aan dat er misschien wel iets mis is, is alles wat hij erover kwijt wil.

Boetes
JTI zou tegen betaling exclusieve verkoop van de merken Winston en Camel in sigarettenautomaten binnen de muren van studentenverenigingen hebben bedongen. Daarnaast zijn wellicht contracten afgesloten voor verkoop van tabaksproducten op speciale gelegenheden zoals feesten en gala's. Dit soort afspraken is wettelijk niet toegestaan en kan leiden tot boetes voor overtreders.

De NVWA zegt het onderzoek te zijn gestart na een tip van de Onderzoeksredactie Tabak, een samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Andere steden
Volgens de Onderzoeksredactie Tabak hebben hebben ook Unitas in Amsterdam en het Rotterdamsch Studenten Corps exclusieve contracten voor tabaksautomaten afgesloten met JTI. De verenigingen willen niet zeggen hoeveel er door JTI is betaald voor de verkoop van sigaretten.

De Onderzoeksredactie Tabak zegt enkele contracten te hebben ingezien en heeft een kopie van het contract van JTI met Tragos in Maastricht in handen.

De sigarettenfabrikant was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje