Onrust over lijst onhygiënische restaurants Limburg

Print
Onrust over lijst onhygiënische restaurants Limburg

Afbeelding: Istock

Paniek onder de Limburgse restaurants die vorig jaar nog op de lijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stonden omdat er toen sprake was van slechte hygiëne of problemen met de voedselveiligheid.

RTL Nieuws publiceerde de lijst met 129 restaurants, waaronder vier uit Limburg. Het gaat om de periode van november 2015 tot augustus 2016.

Nieuwe eigenares
Zo zou de eigenaar van Wok Geusselt in Maastricht die zaak niet alleen niet op orde hebben, hij probeerde ook nog de inspecteur van de NVWA om te kopen. "Dat heeft helemaal niks met ons te maken. Dit soort berichten maakt de zaak kapot”, reageert de geschrokken nieuwe eigenares Fang You. "De vorige eigenaar is inmiddels failliet verklaard. Ik heb de zaak in november 2016 overgenomen. Alles is verbouwd en keurig netjes. De inspectie heeft dat gecontroleerd. We hebben ook een andere naam Yummy Wereldrestaurant heten wij.”

Verpakkingen
Mehmet Acar van Lezzet Grill op de Markt in Maastricht erkent dat vorig jaar bij controles is gebleken dat de verpakkingen niet altijd in orde zijn geweest. "Ik was toen niet in de zaak omdat ik een zieke vriend verzorgde. Dit zijn verschrikkelijke berichten want we hebben alles allang weer op orde.” Dat laatste blijkt uit het inspectierapport dat hij onmiddellijk naar deze krant stuurt.

Belachelijk
Bij Mandarin in Brunssum verkochten ze oude bami, bleek tijdens de controle. "Dat hebben we inmiddels al opgelost. Het is gelukkig ook niet zo moeilijk om dat te veranderen", zegt een werkneemster van het Chinees Indisch restaurant die anoniem wil blijven. Zij doet het woord namens de eetgelegenheid, omdat de eigenaren slechts gebrekkig Nederlands spreken. "Ik vind het belachelijk dat ze die lijst nu nog bekend maken. Die controle heeft een hele tijd geleden plaatsgevonden, in de tussentijd is hier veel ten goede veranderd."

De Chinese Muur in Velden is het vierde Limburgse restaurant dat op de lijst staat. Hier was vanwege vakantie niemand bereikbaar om te reageren. 

Geheim houden
RTL Nieuws heeft de lijst gekregen via de Wet Openbaarheid van Bestuur en gaat niet verder dan augustus 2016. Omdat er in tussentijd allerlei zaken veranderd kunnen zijn, hebben ze alle restaurants onlangs nog om een reactie gevraagd. "Soms zijn zaken inmiddels op orde of is er een nieuwe eigenaar”, aldus RTL Nieuws. Ze zeggen de lijst toch te publiceren omdat ze vinden dat klanten recht hebben om te weten wat er gebeurt in de keukens van de restaurants waar ze eten. "Wij vinden niet dat restaurants het geheim mogen houden als zij zich in het verleden niet aan de regels hielden.“

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee