Wilde kat toont vrolijke vijfling in Vijlenerbos

Print
Wilde kat toont vrolijke vijfling in Vijlenerbos

Afbeelding: ARK Natuurontwikkeling

Een wilde kat is in het Vijlenerbos bij het Limburgse Vaals bevallen van een flink nest van vijf kittens. De wilde kat is geen zwerfkat, zoals veel mensen denken, maar een eigen soort. Het nestje is een goed teken, vinden dierenexperts.

In 2014 werden voor het eerst sinds eeuwen weer wilde katten in de vrije natuur in Nederland geboren. Sindsdien is de wilde kat bezig aan een opmars. 

Dikzak
"In maart verscheen ze als een dikzak voor de wildcamera, om eind april plots als een ranke dame te poseren'', weet Laura Kuipers, die in opdracht van ARK Natuurontwikkeling cameraval-onderzoek uitvoert naar de wilde kat in Zuid-Limburg. "Op een zeker moment scharrelde deze notoire nachtbraakster zelfs overdag rond in het Vijlenerbos.''

Hongerig
Kuipers vermoedde toen al dat het hier ging om een nieuwbakken moeder die voor haar hongerige jongen op pad ging. "En jawel hoor: half juni verscheen de kat met haar ‘vrolijke vijfling’ pal voor de camera!'' Gemiddeld worden er in een nestje van een wilde kat drie tot vier jongen geboren.


De wilde kat was al sinds de vroege Middeleeuwen uit Nederland verdwenen. Vanuit de Eifel en Ardennen breidt de soort zich tegenwoordig sterk uit.

Voetzolen
De licht vleeskleurige neus is een duidelijk kenmerk van de wilde kat. De voetzolen van het dier zijn alleen bij de tenen zwart of donker gekleurd (het deel dat de grond raakt als de kat loopt). Bij een huiskat is de hele voetzool zwart of donker gekleurd.

Door middel van een cameraval-onderzoek door ARK Natuurontwikkeling wordt in de gaten gehouden of er in de Nederlandse bossen in de grensregio met België en Duitsland wilde katten rondlopen. Er is een onderzoek gaande naar de passeerbaarheid van wegen en spoorwegen voor de katten. 

Schattig
Kuipers: "Door het vergroten van kennis hierover krijgen we meer duidelijkheid over de eisen die de wilde kat stelt aan verbindingen en kunnen we hiermee rekening houden met het inrichten daarvan. Daarbij levert dit onderzoek dus ook ontzettend schattige beelden op!''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →