Schade aan haarvaten kan depressie veroorzaken

Print
Schade aan haarvaten kan depressie veroorzaken

Volgens onderzoekers van UMC+ kan schade aan haarvaten tot depressie leiden Afbeelding: iStock

Schade aan haarvaten verhoogt de kans op een depressie met 20 tot 50 procent. Dat hebben onderzoekers van het Maastrichtse UMC+ vastgesteld. Een medicijn dat de bloedsomloop door de haarvaten verbetert is er nog niet.

Haarvaten leveren zuurstof en voeding. Als de aanvoer naar gebieden in de hersenen die onze stemming reguleert wordt belemmerd, dan beïnvloedt dat onze stemming. Een slecht functionerende microcirculatie, zoals de bloedsomloop door haarvaten heet, komt volgens het onderzoek vaak voor bij volwassenen.

Risico
De onderzoekers baseren zich naast op literatuurstudie onder andere ook op MRI-scans en het functioneren van haarvaten in de huid en het netvlies. Patiënten met diabetes type 2 hebben een twee keer zo groot risico op het ontwikkelen van een depressie als gezonde personen. Het was tot nu toe niet bekend waardoor dit kwam. Wel was al bekend dat diabetes type 2 en een hoge bloeddruk leidt tot schade aan de microcirculatie.

Inzicht
Een medicijn dat microcirculatie verbetert is er nog niet, al helpen bepaalde middelen tegen hoge bloeddruk wel enigszins. Er is meer inzicht nodig in wat depressies veroorzaakt om een medicijn te ontwikkelen dat de bloedsomloop door haarvaten verbetert. Het onderzoek werd verricht in het kader van De Maastricht Studie: een onderzoek onder de Zuid-Limburgse bevolking naar type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. Onderzoekers van UMC+, een van de samenwerkingspartners rond de Brightlands Maastricht Health Campus, publiceerden in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift JAMA Psychiatry over de relatie tussen de bloedsomloop door de kleinste vaten en depressie.

Lees meer op de website van Brightlands