Beste varkensboer komt uit Cadier en Keer

Print
Beste varkensboer komt uit Cadier en Keer

Afbeelding: Loraine Bodewes

De 24-jarige Coenraad Reinders mag zich volgens Varkens in Nood de beste varkensboer van Limburg noemen. Zo goed behandelt hij zijn varkens die het hele jaar buiten leven en overnachten in een mergelgrot,

De dierenrechtenorganisatie maakte afgelopen weekend een lijst bekend van 28 (van de in totaal vierduizend) Nederlandse varkensboeren met een vijfsterren status. Ze voldoen aan strenge criteria. De belangrijkste is wel dat de dieren een fatsoenlijk leven leiden totdat ze geslacht worden. Ze leven buiten, vaak in een bos of een wei, waar ze kunnen wroeten en scharrelen en gewoon hun eigen voedsel vinden. De zeugen hoeven niet in een kraamkooi aan de lopende band biggen te werpen.  .

Geen vlees
“Ons standpunt is: het beste is helemaal geen vlees. Maar er zijn nou eenmaal mensen die het wel eten. Onze boodschap: koop dan wel kwaliteit en geen rotzooi”, zegt directeur Hans Baaij van Varkens in Nood, die zelf ook wel eens lapje vlees eet, geeft hij toe. “Maar heel weinig en alleen kwalitatief goed vlees.” 

Minder nat
Het vlees van Reinders varkens is steviger van structuur, een stuk minder nat en sterker van smaak. "Dat is soms wel een beetje wennen", zegt Reinders, die op landgoed de Heerdeberg aan de rand van Maastricht Bonte Bentheimers fokt. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje