'Pesten van depressieve kinderen zorgt voor explosieve combinatie'

© iStock

De zelfdoding van een basisschoolleerling in Steyl roept ongeloof en afschuw op. Wat is er aan de hand als zulke jonge kinderen tot zo’n wanhoopsdaad worden gedreven?

Ron Buitenhuis

Jongeren die zichzelf van het leven beroven, doen dat niet alleen omdat ze onzeker en gekrenkt zijn door hun jeugdpuistjes. Er is volgens gespecialiseerde psychiaters, altijd meer aan de hand. In psychische zin dan wel in de school- en/of thuissituatie.

StoornisOok voor suïcidale kinderen geldt dat 90 tot 95 procent van hen een psychiatrische stoornis of psychische problemen heeft. "Als depressieve kinderen ook nog eens worden gepest, ontstaat een zeer explosieve combinatie”, aldus psychiater Chloë Bollen van de suïcidepreventie poli in Venlo. Zij heeft geen kennis van het voorval in Steyl, en spreekt over dit onderwerp nadrukkelijk in algemene zin.

SignalenUit de meest recente CBS-gegevens blijkt dat in 2015 48 van de 1871 mensen die zelfmoord pleegden, jonger waren dan 20 jaar. 5 van die 48 waren zelfs jonger dan 15 jaar. De laatste tijd worden verspreid over Limburg steeds vaker onderwijzers, maar ook huisartsen en sportleiders getraind om vroegtijdig signalen van depressie, terugtrekking of zelfverminking te zien.

HuisdierSuïcide van een kind van nog maar 10, 11 jaar heeft Bollen nog nooit meegemaakt, maar ze weet dat er ook op de basisschool al kinderen zijn die zulke ernstige psychische problemen hebben, mishandeld zijn, of zich door pesten zo totaal buitengesloten voelen, dat zelfdoding de enige uitweg lijkt. De meeste kinderen die zelfmoord overwegen, doen dat uiteindelijk niet omdat ze dat hun ouders niet aan willen doen, of simpelweg omdat ze hun huisdier niet willen missen.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal