'Zigeuners van Europa' overspoelen A2 op weg naar het zuiden

© De Limburger

We zijn allemaal onderweg naar iets of ergens, maar wie de reizende mens observeert ziet typische eigenaardigheden. Wat beweegt de vakantiegangers met hun sleurhutten?

Ron Buitenhuis

Nog even en de ‘zigeuners van Europa’ slaan weer op drift. Dan overspoelen miljoenen auto’s met geel-zwarte nummerborden de snelwegen naar het zuiden. De Nederlanders, met hun sleurhutten, klapstoeltjes, thermoskannen en hardgekookte eitjes.

Achterin de auto’s turen blonde kaaskopjes op hun iPads, de vaders aan het stuur luisteren gespannen naar de vrouw in hun navigatie en de nog bleke echtgenotes verheugen zich op het moment dat ze via de A2 Nederland uitrijden. Want bij Visé komt het bordje waar ze allemaal blij van worden: Autoroute du Soleil.

60-plussersVeertig kilometer noordelijker, op parkeerplaats ‘Het Anker’ bij Born, treffen we tussen de Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs en de duttende vertegenwoordigers, de voorhoede van de jaarlijkse vakantieexodus. De grijzende 60-plussers en de stelletjes-zonder-kinderen hebben de zuidelijke vakantieroute nu nog voor zich alleen. De grote meute - zo’n 1,6 miljoen Nederlanders - komt pas na 8 juli over de A2 afzakken.

BonnefooiDat is de dag dat André (54) en Anita Licht (46) absoluut terug in Garderen moeten zijn met hun Hymer camper. Als de schoolvakanties beginnen, begint voor het stel ook het hoogseizoen op hun eigen camping De Hertshoorn. Twee maanden draaien ze topdrukte. Maar vandaag liggen de wijn, de kaas en het joie de vivre van Frankrijk nog in het verschiet. Waar? Geen idee, het stel reist altijd op de bonnefooi de zon achterna. Tijdens de crisisjaren was het effe sappelen in Garderen, maar nu trekt ook daar de economie weer aan. "Anno 2017 kamperen mensen vaker iets korter, maar wel met luxe en glamour”, weet André.

EenvoudOm aan de vraag naar glamping tegemoet te komen, hebben ze elf safaritenten aangeschaft, mét badkuip. Zelf houden ze meer van eenvoud. Hun camper is al 29 jaar oud, en ademt de sfeer van nostalgisch kamperen. Heel anders dan de nieuwe Hobby caravan een stukje verder op de parkeerplaats. De deur staat open, maar binnen is de eerste vakantiecrisis hoorbaar. Even later stormt een kalende 50-plusser door het vliegengordijn de caravan uit. Met grote passen loopt hij richting de toiletten van het tankstation. Afblazen.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal