Personeel Mosae Zorggroep vreest gevolgen bezuiniging

Foto ter illustratie: Ouderen van Mosae Zorggroep zwemmen in het Geusseltbad© Johannes Timmermans

Personeel van de Maastrichtse Mosae Zorggroep vreest voor de gevolgen van een nieuwe bezuiniging. Zestig banen bij de facilitaire dienst en horeca staan op de tocht.

Serge Sekhuis

De medewerkers van de zorggroep vrezen verdere verschraling van de zorg door de nieuwe bezuiniging bij de afdelingen facilitaire dienst en de horeca. Die kan de helft van het personeel - zestig mensen - hun baan kosten. De ondernemingsraad (or) heeft eerder negatief geadviseerd over de reorganisatie.

Hogere kostenVolgens Mosae-bestuurster Marla Venderink is de ingreep nodig ‘om de continuïteit van de organisatie niet in gevaar te brengen’, zo staat in de interne adviesaanvraag. De kosten van de facilitaire dienst en horeca zijn jaarlijks 800.000 euro hoger dan de opbrengst. Mosae wil dit verschil in twee jaar rechttrekken.

Hiertoe wordt in alle tehuizen de receptie gesloten en worden de winkeltjes, keukens en restaurants - die ook toegankelijk zijn voor de huurders van aanleunwoningen - versoberd.Daar zijn straks alleen nog opwarmmaaltijden te krijgen.

KleinschaligVenderink verdedigt de reorganisatie door te wijzen op de ontwikkeling van kleinschalig wonen. Zo kan straks nog wel worden gekookt in de ‘huiskamers’, woongroepen van dementerende cliënten in de tehuizen van Mosae. Dit zal gebeuren door de zorgteams. In lijn met het principe van zelfsturing waar Mosae in 2015 voor koos, worden de teams zelf verantwoordelijk voor het budget, de inkoop, bereiding en veiligheid van het eten.

Veel Mosae-medewerkers zien dit als een taakverzwaring voor het zorgpersoneel, dat minder toe zal komen aan hun kerntaak. Zo ligt zorgverschraling op de loer. Ze wijzen er ook op dat de bezetting van veel afdelingen nu al krap is. De 120 betrokken facilitaire medewerkers zouden deze week te horen krijgen wie van hen boventallig verklaard wordt. Dat is uitgesteld.

TempoBen de Valk, sinds half juni interimbestuurder bij Mosae naast Venderink, reageert: "Ik ben bezig om alle eerder geplande reorganisaties tegen het licht te houden. Over enkele weken wordt duidelijk welke in welk tempo worden doorgevoerd.”

De Valk wil niet zeggen over welke mogelijke ingrepen het verder gaat. Over het koken in de ‘huiskamer’ en de vrees voor zorgverschraling zegt hij: "Ik betwijfel of dat het gevolg zal zijn. Dit is geen nieuw format, elders doen ze dit al langer zo. Het is vooral een kwestie van wennen.” In 2015 sneed Mosae ook al eens in de ondersteuning. Toen verdwenen 36 banen. De organisatie staat er financieel slecht voor. 2016 is afgesloten met een verlies van 2,9 miljoen euro, 10 procent van de omzet.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal