Vrijlating Poolse doodrijder leidt tot strengere regels

Erik en Monique Derijks uit Heesch verloren hun dochtertje Ize (2) en haar grootouders bij de dodelijke aanrijding door de Poolse Sebastiaan D.© AD/Van Assendelft Fotografie

De regelgeving voor vervroegde vrijlating van buitenlanders uit Nederlandse gevangenissen wordt per 1 januari aangescherpt. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) vandaag aan de Tweede Kamer.

ANP/Caspar Naber

De bekendmaking volgt twee maanden na de landelijke ophef over de vervroegde vrijlating van een Pool die in 2013 een tweejarig meisje en haar grootouders had doodgereden in Meijel. Sebastiaan D. maakte gebruik van de regeling waardoor buitenlandse gedetineerden eerder worden vrijgelaten maar dan niet meer mogen terugkeren naar Nederland.

GeschoktDijkhoff was het niet eens met de vrijlating en kondigde destijds in de Kamer al aan de regelgeving te zullen aanpassen. Hij gaat duidelijker aangegeven wanneer strafonderbreking niet aan de orde is. Daarbij zal onder meer worden gekeken naar de ernst van het misdrijf en de mate waarin de samenleving is geschokt door het delict.

Dat de Poolse Sebastiaan D. een verzoek indiende om eerder vrij te komen, had volgens zijn advocaat niks te maken met een gebrek aan medeleven met de nabestaanden. "Hij maakt gewoon gebruik van de mogelijkheden die er zijn voor speciale persoonlijke omstandigheden. Een van die mogelijkheden is: de aanstaande geboorte van een kind. En mijn cliënt wilde heel graag bij de bevalling van zijn vrouw in Polen zijn", zo verklaarde Rick Engwegen. Het kind waar het om ging, is inmiddels geboren en vader is sinds april bij moeder en baby.

EmotiesDe raadsman benadrukte dat zijn cliënt geen speciale behandeling kreeg als buitenlander. "Voor een Nederlandse gedetineerde was het oordeel precies zo uitgepakt; alleen heet dat dan ‘voorwaardelijke invrijheidstelling’. Bij buitenlanders wordt dat ‘vervroegde strafonderbreking’ genoemd." Engwegen zei niet verbaasd te zijn dat er opnieuw ophef was ontstaan over de, ook in de ogen van sommige politieke partijen, geringe celstraf die zijn cliënt uiteindelijk heeft uitgezeten. "Ik heb daar begrip voor. Bij deze zaak komen natuurlijk veel emoties kijken.’’

Stoel naar rechtbankSebastiaan D. reed op 19 mei 2013 de 2-jarige Ize Derijks en haar grootouders dood door te hard rijden. Hij kreeg eerst een taakstraf, wat tot grote woede leidde bij Ize’s vader Erik Derijks. Hij gooide met een stoel naar de rechtbank; dat filmpje haalde het nieuws, en leidde tot een verhitte discussie over de hoogte van straffen bij dit soort misdrijven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal