Minder Limburgers overlijden na hart- en vaatziekten

© iStock

Steeds minder Limburgers overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten. Kwamen in 1996 nog ruim 3800 mensen om het leven na bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of vernauwde bloedvaten, vorig jaar waren dit er zo'n 3000. De provincie voldoet daarmee aan een landelijke trend.

Redactie

Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van recent bijgewerkte CBS-cijfers. Landelijk daalde het percentage overledenen als gevolg van hart- en vaatziekten in ruim 20 jaar tijd van zo'n 37 procent tot 26 procent.

In Limburg lag het percentage van het aantal overledenen vorig jaar het laagst in het noorden van de provincie, 24 procent. In het midden en zuiden maakten het aantal overleden door hart- en vaatziekten respectievelijk 28 en 27,1 procent uit van het totaal aantal overledenen.

Landelijk gezien is het aandeel overledenen het hoogst in de noordelijke provincies: de regio's Delfzijl in Groningen (29,7 procent) en Zuidwest en Zuidoost-Friesland (respectievelijk 29,5 en 28,8 procent) voeren de lijst aan. Anders is dat in de regio rondom Alphen aan den Rijn en Gouda (Oost-Zuid-Holland), waar vorig jaar zo'n 23 procent overleed als gevolg van onder meer hartfalen.

Bekijk hier hoe het percentage in jouw regio veranderde de afgelopen 20 jaar:

GezonderDe forse daling heeft volgens de Hartstichting te maken met het feit dat er minder mensen roken en dat er in de jaren negentig transvetten uit voedingsmiddelen werden verwijderd en er meer aandacht kwam voor een gezondere levenstijl. Rokers, overmatige drinkers en mensen met obesitas hebben namelijk een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Toch is er nog reden voor zorg. In 2015 concludeerde het RIVM na onderzoek in opdracht van de Hartstichting, dat het aantal Nederlanders dat kampt met hartfalen, een hartaanval of beroerte heeft gehad in 2040 zal toenemen tot 1,4 miljoen. Dat zou een toename betekenen van tweederde in vergelijking met 2011.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal