Jessica (20) redt automobilist door reanimatie

© De Limburger

Toen ze zag dat een automobilist onwel was geworden op de Sint Wirosingel in Roermond, twijfelde ze geen moment. Jessica Collée (20) uit Isenbruch (vlakbij Nieuwstadt) had nog maar net haar EHBO-diploma op zak, maar wist wat haar te doen stond.

Kitty Borghouts

Minutenlang reanimeerde ze de man. Toen de hulpdiensten het overnamen, zag ze tot haar opluchting dat de man weer ademde.

Geen hartslagJessica was maandagochtend op weg naar haar examen bij het Citaverde-college in Roermond, toen ze samen met haar vriend uitkwam bij een wat vreemd op de weg stilstaande auto. Meteen zagen ze dat het mis was. "Twee meiden waren al hulp aan het regelen. Ik ontfermde me over de man, voelde geen hartslag meer", zegt Jesscia. "Toen wist ik dat ik in actie moest komen.“

Heel snelZe begon met hartmassage en mond-op-mond-beademing, precies zoals het ze een paar weken eerder had geleerd op school. "Het ging allemaal heel snel. Tijd om na te denken was er niet. Ik bleef maar doorgaan, totdat er hulp kwam." Die kwam na een paar minuten.

ExamenHoe het nu met de man is, weet ze niet. Daar probeert ze nog achter te komen. Aan haar examen -onderdeel ‘spuitlicentie’ bij de mbo-opleiding recreatie- heeft ze tijdens haar optreden niet gedacht, zegt ze. "Dat was pas ’s middags. In de ochtend wilde ik nog wat oefenen want het was een lastig examen. Dat kon toen niet meer."

Maar ze heeft het gehaald. Sterker nog: ze heeft inmiddels gehoord dat ze geslaagd is voor haar opleiding.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal