Wereldkampioen Sagan uit de Tour gezet na duw in massasprint

© AFP/Jeff Pachoud

De Slowaakse wielrenner Peter Sagan is dinsdag na de vierde etappe uit de Tour de France gezet..

De Redactie/ANP

De wedstrijdjury gaf de wereldkampioen de schuld van een zware crash van Mark Cavendish in de slotmeters van de eindsprint.

ElleboogSagan gaf de Brit een stoot met zijn elleboog, waarna de dertigvoudig etappewinnaar op hoge snelheid in de dranghekken reed en over de kop vloog. Hij moest met een schouderblessure naar het ziekenhuis.

ExcusesAanvankelijk was de straf milder en kreeg Sagan een tijdstraf van 30 seconden en moest hij 80 punten inleveren in de strijd om de groene trui. Na aflloop van de etappe bood hij zijn excuses aan voor het incident. "Ik wist niet dat Mark achter me zat", verdedigde hij zich. "Hij kwam van rechts, toen ik naar het wiel van Kristoff of Démare wou springen. Mark kwam er heel snel tussen, ik had niet genoeg tijd meer om naar links te sturen. Ik ging daarom in de verdediging."

ProtestVanuit Dimension Data, de ploeg van Cavendish, kwam echter een protest, waarna de jury de televisiebeelden nog eens goed ging bekijken. De jury concludeerde dat Sagan, die maandag nog de derde etappe had gewonnen, een "gevaarlijke en onreglementaire manoeuvre" had gemaakt die de crash van Cavendish veroorzaakte.

Te ver gegaanCavendish begreep niets van de actie van de tweevoudig wereldkampioen. "Ik kan normaal goed opschieten met Peter, maar hier snap ik niks van", zei de gehavende Brit, die na afloop kort sprak met de pers. "Dat hij wat van zijn lijn afwijkt, daar zou ik nog mee kunnen leven, maar met die elleboog is hij te ver gegaan."