Libische asielzoeker als volwassene berecht in verkrachtingszaak

De rechtbank in Maastricht.© De Limburger/Loraine Bodewes

Hamid S., de 19-jarige Libische asielzoeker die verdacht wordt van poging tot doodslag op en verkrachting van een vrouw in Heerlen op 13 oktober 2016, wordt niet berecht volgens het jeugdstrafrecht.

Frans Pasma

Dat heeft de rechtbank in Maastricht dinsdagmiddag besloten tijdens een regiezitting. Bij jongeren tussen de 18 en 23 jaar wordt per geval besloten of ze via het jeugd- of het volwassenenstrafrecht worden berecht.

VerklaringenDe verklaringen van de toen 51-jarige vrouw en die van S. liggen ver uit elkaar. Volgens S. had de vrouw hem betaalde seks in het vooruitzicht gesteld, maar kwam ze daarop terug. Toen ze weg wilde lopen, wilde hij zijn geld terug. Afgezien van een slaande beweging zou hij geen geweld hebben gebruikt.

VertaalproblemenDat is volgens zijn advocaat Alper Çinar de strekking van de nieuwe verklaring die S. graag bij de politie wil afleggen voordat op 26 juli het getuigenverhoor plaatsvindt van het slachtoffer en de ooggetuige die de politie inseinde. De eerste verklaring van Hamid S. zou door vertaalproblemen zijn kijk op de aanklachten niet correct weergeven. De rechtbank besliste dat S. zijn aangepaste verhaal dan maar ter zitting moet doen.

LaterDe inhoudelijke behandeling van de zaak stond gepland voor 18 juli, maar dat wordt later omdat het getuigenverhoor dan nog niet heeft plaatsgevonden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal