Libische asielzoeker als volwassene berecht in verkrachtingszaak

Print
Libische asielzoeker als volwassene berecht in verkrachtingszaak

De rechtbank in Maastricht. Afbeelding: De Limburger/Loraine Bodewes

Hamid S., de 19-jarige Libische asielzoeker die verdacht wordt van poging tot doodslag op en verkrachting van een vrouw in Heerlen op 13 oktober 2016, wordt niet berecht volgens het jeugdstrafrecht.

Dat heeft de rechtbank in Maastricht dinsdagmiddag besloten tijdens een regiezitting. Bij jongeren tussen de 18 en 23 jaar wordt per geval besloten of ze via het jeugd- of het volwassenenstrafrecht worden berecht.

Verklaringen
De verklaringen van de toen 51-jarige vrouw en die van S. liggen ver uit elkaar. Volgens S. had de vrouw hem betaalde seks in het vooruitzicht gesteld, maar kwam ze daarop terug. Toen ze weg wilde lopen, wilde hij zijn geld terug. Afgezien van een slaande beweging zou hij geen geweld hebben gebruikt.

Vertaalproblemen
Dat is volgens zijn advocaat Alper Çinar de strekking van de nieuwe verklaring die S. graag bij de politie wil afleggen voordat op 26 juli het getuigenverhoor plaatsvindt van het slachtoffer en de ooggetuige die de politie inseinde. De eerste verklaring van Hamid S. zou door vertaalproblemen zijn kijk op de aanklachten niet correct weergeven. De rechtbank besliste dat S. zijn aangepaste verhaal dan maar ter zitting moet doen.

Later
De inhoudelijke behandeling van de zaak stond gepland voor 18 juli, maar dat wordt later omdat het getuigenverhoor dan nog niet heeft plaatsgevonden. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje