Tour de France: wat brengt de etappe van woensdag?

© EPA/Guillaume Horcajuelo

Chris Froome keert woensdag terug naar de plaats waar hij vijf jaar geleden zijn eerste ritzege boekte in de Tour de France.

ANP

Op de Vogezencol La Planche des Belles Filles kwam de Brit destijds als eerste boven, terwijl hij nog in dienst reed van Bradley Wiggins die dat jaar de Tour won.

NibaliTwee jaar later ging de Tour voor de tweede keer naar de top van de 5,9 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5 procent. Froome was er na een valpartij al niet meer bij en de Italiaan Vincenzo Nibali won er de rit en later ook de Tour.

LastigDe klim, geklasseerd in de eerste categorie, is niet lang, maar met name de laatste kilometers, met stukken van 20 procent, zijn lastig. De start is in Vittel. In de rit die 160 kilometer lang is ligt nog één andere klim: de Côte d'Esmoulières van de derde categorie.

Uit de tour gezetPeter Sagan mag niet meer van start. De Slowaakse wereldkampioen werd dinsdag na de vierde etappe uit de Tour gezet vanwege zijn onbesuisde actie tegen Mark Cavendish. Geraint Thomas draagt nog steeds de gele trui.