Tourspel: ‘Peter Sagan eruit vind ik een te zware straf’

© iStock/DL

Een saaie etappe, maar een spectaculair slot met de vele valpartijen. En als klap op de vuurpijl de diskwalificatie van Peter Sagan na het uitdelen van een elleboogstoot aan Mark Cavendish. Het zorgde ervoor dat een aantal renners een plekje opschoven in het dagklassement en dat bezorgde Marcel van Kasteren (51) uit Berg en Terblijt de dagwinst. "Super geweldig zeg. Ik zit nu net naar de etappe te kijken op televisie. De finish en de ontknoping had ik op de radio gehoord toen ik naar huis reed vanuit mijn werk. En nu net pas zie ik de beelden."

Ingrid Lemmens

Van Kasteren won niet alleen vandaag, ook met zijn tweede lijst eindigde hij in de top-20. De voormalig krantenbezorger van De Limburger koos bewust voor sprinterslijsten deze Tour de France. "Ik had gezien dat er relatief veel vlakke etappes waren dit jaar, dus op die manier heb ik de renners voor mijn ploegen geselecteerd. Ik speel al jaren met jullie spel mee, maar het is pas de eerste keer dat ik in de prijzen val."

Toch wist Van Kasteren in de auto tijdens het luisteren naar de radio al dat hij een goede kans maakte. "Toen ik hoorde dat Arnaud Demare en Nacer Bouhanni erbij zaten, wist ik dat ik veel punten zou scoren, maar dat zijn wel renners die iedereen in zijn ploeg heeft. Je moet het net hebben van de nummers negen en tien. Mijn ‘dark horses’ zijn Adrien Petit en Tiesj Benoot. Door het uitvallen van Sagan schoven zij door. Dat is mijn geluk vandaag."

Toch vindt de 51-jarige inwoner van Berg en Terbijt de straf voor de wereldkampioen te zwaar. "Die elleboog was misschien over het randje, maar ik vind hem uit de Tour zetten wel een erg radicale beslissing. Voor mij gaat het te ver. Puntenaftrek was genoeg geweest. Nu beroof je toch de Tour van een spraakmakende wielrenner. Maar goed, het hoort bij de sport en de jury beslist."

Zijn kinderen zullen blij zijn dat vader vandaag 30 euro heeft gewonnen. "Ze hebben alle vier het schooljaar goed afgerond dus ik denk dat ik het geld ga besteden aan een barbecuefeestje voor ze. Dat hebben ze wel verdiend."