Venlonaren hebben last van vliegende mieren

© iStock

De vliegende mieren zijn weer gearriveerd. In Limburg zijn er op sociale media vooral vanuit Venlo klachten te horen.

Redactie

"Vliegende mierenplaag in Venlo-Centrum?", vraagt Rob Buchholz zich af.

Zomer
Hij is niet de enige. Niet alleen in Venlo krijgt hij bijval, ook in de rest van Nederland laten de vliegende mieren zich weer zien. Iedere zomer is het raak, maar komen ze vandaan?

"De mieren zijn met hun bruidsvlucht bezig: de toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes vliegen uit om een nieuw volk te beginnen. Dat doen ze bij drukkend weer, zoals nu", vertelt stadsecoloog André de Baerdemaeker aan het AD

Brokkenpiloten
Voor die bruidsvlucht krijgen de mieren tijdelijk vleugels, maar echt goed raad weten ze daarmee niet volgens De Baerdemaeker. "Het zijn echte brokkenpiloten. Het is alsof je zonder enige vliegles de stuurknuppel moet bedienen. Daarom zie je mieren overal neerstorten, in je haar of in je drankje. En vogels vinden ze een lekker hapje. Het is een ware massaslachting", zegt hij tegen de krant.

En het zorgt dus voor grote frustratie bij mensen die met de beestjes te maken hebben. Zoals in Venlo waar Barry Chalgoum van een heuse 'invasie' spreekt. En ook in Blerick zijn de diertjes sinds dinsdag te vinden, weet Judith Greijn. "Vreselijk."

Niet makkelijk
Volgens De Baerdemaeker hebben de vliegende mieren wel recht op wat begrip. "Die arme mieren hebben het ook niet makkelijk. En het is doorgaans binnen een dag alweer voorbij."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal