Leisure Port moet meer toeristen trekken of anders einde subsidie

Stadhuis Venlo© De Limburger

De stichting Leisure Port moet meer toeristen naar Noord- en Midden-Limburg lokken. Dat doet ze niet goed. De gemeenten hebben daarom besloten de subsidiekraan dicht te draaien.

Peter Heesen

Als Leisure Port er dit jaar niet meer in slaagt te voldoen aan de eisen, trekken de acht betrokken gemeenten in Noord- en Midden Limburg de stekker uit de stichting die het toerisme in de regio moet bevorderen.

Half miljoenHet besluit is nog niet definitief, maar moet gezien worden als een "dikke stok achter de deur", vertelt wethouder Paul Sanders van Peel en Maas. Dit jaar ontvangt Leisure Port nog een half miljoen euro van de gemeenten. Venlo, Venray, Peel en Maas, Horst aan de Maas, Gennep, Bergen, Mook en Middelaar en Leudal zijn echter al langer ontevreden over Leisure Port.

Ze hebben al besloten de geldkraan dicht te draaien - zo’n subsidiestop moet vóór 1 juli kenbaar worden gemaakt - maar pas eind dit jaar besluiten ze of ze werkelijk doorzetten. "Het is ons menens", zegt wethouder Peter Lucassen van Gennep, woordvoerder van de regio.

ToeristenIn het verleden is Leisure Port, bekend van Liefde voor Limburg en de VVV-winkels, te verstaan gegeven dat de stichting twee doelen moet realiseren: meer toeristen en hogere bestedingen. Leisure Port mikte vooral op het bereiken van veel mensen via internet.

Wethouder Paul Sanders van Peel en Maas: "Maar clicks kun je kopen, wij willen dat er meer echte bezoekers komen."

Jan van Schaik, president-commissaris, verzekert dat de stichting "haar stinkende best zal doen". Volgens hem is het niet mogelijk de subsidie in één keer te stoppen, maar kan die wel geleidelijk afgebouwd worden. Hij gaat er echter van uit dat het zover niet komt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal