Norm voor giftig pyrazool in drinkwater veel strenger

© Ermindo Armino

Vanaf eind augustus mag er veel minder van de giftige stof pyrazool in het drinkwater zitten. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een definitieve norm vastgesteld.

Redactie

De norm is vastgesteld op maximaal 3 microgram per liter, een hoeveelheid die volgens het ministerie geen nadelige gevolgen zou hebben voor de gezondheid.TekortIn 2015 zat er te veel pyrazool in de Maas. De stof kwam van Sitech dat gevestigd is op bedrijventerrein Chemelot in Geleen. Waterleidingbedrijven zijn toen enige tijd gestopt met het innemen van drinkwater uit de Maas. Er dreigde toen een tekort aan drinkwater uit de Maas. Om die reden verleende het Waterschap niet veel later alsnog een vergunning voor de lozing van 15 microgram pyrazool per liter.RechtszaakWaterleidingbedrijven, het Waterschap Limburg en Sitech steggelen sinds die tijd over de normen die moeten gelden voor het Maaswater. Donderdag dient een zaak voor de rechtbank in Roermond. Zowel de waterleidingbedrijven als Sitech vechten de inmiddels twee jaar oude vergunning aan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal