Justitie zet 480 criminele vreemdelingen land uit

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.© ANP

Dit jaar zijn zeker 480 criminele vreemdelingen uit Nederland vertrokken. Op het totaal van ongeveer 615 veroordeelde vreemdelingen die we in januari in de cel hadden, is dat 78 procent. Het grootste deel is onder begeleiding uitgezet.

AD

Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Veiligheid en Justitie over de maanden januari tot en met mei. Het gaat onder meer om zestig Albanezen, zestig Surinamers, vijftig Algerijnen en vijftig Marokkanen.

Het aantal criminele vreemdelingen dat kan worden uitgezet stijgt de laatste jaren al. In 2011 lukte het om 72 procent weg te sturen, daarna steeg dat percentage richting 80 procent. Sinds 2011 zouden al zeker 5290 criminelen zijn vertrokken. Naast drugsdelicten waren zij verantwoordelijk voor onder meer diefstallen, overvallen of zedenzaken. In een enkel geval ging het zelfs om moord.

Geen sluitend bewijsDikwijls worden de criminelen onder begeleiding uitgezet, van zo'n 100 van de 480 gevallen heeft het ministerie echter geen sluitend bewijs dat zij zijn aangekomen in het land van herkomst.

De uitzetting van criminele vreemdelingen lukt in relatief veel gevallen, omdat zij vaak wel over reisdocumenten beschikken. Al was het maar omdat zij die nodig hebben om bijvoorbeeld te kunnen reizen om mensensmokkel en drugshandel op te zetten. Om die reden zijn ze gemakkelijker over te dragen aan hun land van herkomst.

Bij veel andere asielzoekers ligt uitzetting veel lastiger. Veel van hen maken hun paspoorten kwijt om de kans op het krijgen van een verblijfsvergunning te verhogen. Bijvoorbeeld omdat zij uit een land komen dat als veilig is bestempeld en zij dus zouden kunnen terugkeren maar dat niet willen. Bovendien weigeren hun vermoedelijke landen van herkomst hen geregeld als hun nationaliteit niet is vast te stellen.

MisdrijvenDeze week ontstond nog ophef omdat de politie misdrijven van criminele asielzoekers niet zou vervolgen, maar liever over gaat tot uitzetting. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) is dat ‘geen beleid’. Wel worden vreemdelingen voor wie uitzetting al geregeld is soms niet vervolgd ‘voor bijvoorbeeld winkeldiefstallen’ als dit hun uitzetting gaat vertragen.

Dijkhoff maakte het vorig jaar al makkelijker om criminele vreemdelingen uit te zetten. Zij kunnen nu ook worden teruggestuurd als zij zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal