Rokers bedrogen: tabaksindustrie weet al 35 jaar van 'sjoemelsigaret'

De vingers van de roker dichten de gaatjes in het filter af, waardoor de hoeveelheid schadelijke stoffen hoger ligt dan opgegeven © iStock

De tabaksindustrie weet al sinds 1982 dat de sigaret met luchtgaatjes de testapparatuur bedriegt en de roker dus méér slechte stoffen inhaleert dan wordt beweerd.

Victor Schildkamp

Toen het Amerikaanse Barclay begin jaren 80 met zo’n ‘sjoemelsigaret’ op de markt kwam in Amerika, waarschuwden concurrenten voor het gevaar van de zogenaamd gezondere sigaret. Dat blijkt uit een 35 jaar oud memo van de Amerikaanse tabaksproducent R.J. Reynolds Tobacco Company (dat inmiddels is opgegaan in Japan Tobacco International) aan de overheid.Het memo ligt sinds vorige week bij het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat momenteel onderzoekt of de tabaksindustrie in ons land vervolgd moet worden voor ‘zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft’. Het memo, in handen van deze krant, zou aantonen dat de industrie de roker bewust bedriegt.Kleine luchtgaatjesOnder meer KWF Kankerbestrijding wil vier tabaksproducenten die in Nederland actief zijn, voor de strafrechter slepen. Belangrijk daarbij is de ‘sjoemelsigaret,’ sigaretten met kleine luchtgaatjes. Door die gaatjes zou je minder schadelijke stoffen inademen, zo wijst testapparatuur uit. Maar omdat apparatuur geen rekening houdt met het feit dat je met je vingers en je mond de gaatjes afsluit, zou je in werkelijkheid veel meer schadelijke stoffen inhaleren.De Amerikaanse tabaksproducent Brown & Williamson Tobacco bracht begin jaren 80 de Barclay-sigaret op de markt, die al was voorzien van kleine luchtgleufjes. Daardoor zou de hoeveelheid teer die je binnenkrijgt, minimaal zijn. Andere tabaksproducenten waarschuwden de overheid toen al voor het feit dat de testapparatuur werd ‘bedrogen’. En ze deden er nóg een waarschuwing bij: als hier geen stokje voor wordt gestoken, zijn alle tabaksproducenten genoodzaakt óók zo’n soort misleidende, maar aantrekkelijke sigaret op de markt te brengen. Om hun eigen omzet op peil te houden.

Aanklacht tabaksindustrie"En dat laatste gebeurde, het was in feite het begin van de sjoemelsigaret'', zegt advocaat Bénédicte Ficq, die namens KWF en andere organisaties de tabaksindustrie aanklaagt. Justitie beslist eind augustus of tot vervolging wordt overgegaan.Vertegenwoordigers van de Nederlandse tabaksindustrie willen zolang het Openbaar Ministerie geen besluit heeft genomen over vervolging, niets zeggen over ‘sjoemelsigaretten’. ,,Wij spreken uiteraard zelf niet over sjoemelsigaretten'', zegt Peter van den Driest, directeur van Philip Morris Nederland die verwijst naar een statement op de site van branchevereniging VSK. Daarin wordt benadrukt dat de fabrikanten producten produceren volgens de geldende wet- en regelgeving.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal