Meer jonge huizenkopers dankzij financiële steun ouders

© ANP

Het aandeel jongeren tot 25 jaar onder huizenkopers is in het tweede kwartaal van 2017 met 85 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Een groep jonge starters krijgt volgens hypotheekadviesbureau De Hypotheker vaker financiële steun van hun ouders en brengen ook vaker zelf spaargeld in.

ANP

De forse stijging is opvallend, omdat het voor starters steeds moeilijker wordt om een huis te kopen. Het totale aantal jonge starters neemt dan ook af. Dat heeft volgens De Hypotheker te maken met de steeds strengere hypotheekregels en krapte op de woningmarkt, vooral bij starterswoningen. Veel starters stellen om die reden het kopen van een huis uit. Het Kadaster publiceerde afgelopen week een onderzoek waarin het zorgen uitte over de concurrentiepositie van een groot deel van de startende jongeren. Kopers die al een huis bezitten en op zoek zijn naar wat nieuws en eigenaren van meerdere woningen verdringen hen van de markt doordat zij meer contant geld kunnen inleggen.Jonge starters vinden vooral in Overijssel en Gelderland vaker een huis. De provincies Flevoland en Groningen zijn minder populair. Het gemiddelde hypotheekbedrag van starters was 155.000 euro.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal