WML blij met strengere norm pyrazool

© Ermindo Armino

De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is blij met de strengere norm voor de stof pyrazool in drinkwater. Minister Schultz Van Haegen heeft de norm van pyrazool in drinkwater en drinkwaterbronnen deze week beduidend aangescherpt.

Jan Hensels

De minister heeft nu bepaald dat de concentratie pyrazool maximaal 3 microgram per liter mag zijn. Deze norm is gebaseerd op gezondheidskundig onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en sluit aan op de normering zoals die in Duitsland geldt. Daarmee is de nieuwe norm een stuk strenger dan de tijdelijke richtwaarde van 15 microgram die twee jaar geleden werd afgegeven.

KwaliteitWML heeft zich sinds de vaststelling van de tijdelijke richtwaarde samen met andere waterbedrijven hard gemaakt voor een strenge norm voor pyrazool. "We staan immers voor drinkwater van uitstekende kwaliteit. Om die reden hebben we zelf ook steeds een strengere waarde gehanteerd dan die tijdelijke richtwaarde: het drinkwater heeft daarmee al die tijd al zeer ruim voldaan aan de norm die nu is vastgesteld. Onze inzet voor schone drinkwaterbronnen wordt nu ondersteund door het besluit van de minister."

In 2015 zat er te veel pyrazool in de Maas. De stof kwam van het bedrijf Sitech dat gevestigd is op bedrijventerrein Chemelot in Geleen. Waterleidingbedrijven zijn toen enige tijd gestopt met het innemen van drinkwater uit de Maas. Er dreigde toen een tekort aan drinkwater uit de Maas. Om die reden verleende het waterschap niet veel later alsnog een vergunning voor de lozing van 15 microgram pyrazool per liter.

VergunningWaterleidingbedrijven, het Waterschap Limburg en Sitech steggelen sinds die tijd over de normen die moeten gelden voor het Maaswater. Donderdag dient een zaak voor de rechtbank in Roermond. Zowel de waterleidingbedrijven als Sitech vechten de inmiddels twee jaar oude vergunning aan. De rechtszaak gaat volgens een woordvoerder van WML ook over andere stoffen dan pyrazool.

Lees ook: Norm voor giftig pyrazool in drinkwater veel strenger

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal