Sitech moest twee ton aan dwangsommen betalen

© Ermindo Armino

Het chemisch bedrijf Sitech in Geleen heeft sinds eind 2015 vier keer een dwangsom opgelegd gekregen vanwege lozingen van de stof pyrazool. Het gaat om een totaalbedrag aan dwangsommen van twee ton.

Jan Hensels

Waterschap Limburg heeft de dwangsommen opgelegd omdat er meer pyrazool geloosd zou zijn dan toegestaan. Volgens advocaat Hans Besselink van Waterschap Limburg lagen de overschrijdingen niet aan de waterzuiveringsinstallatie maar waren ze toe te schrijven aan zaken die misgingen in de bedrijfsvoering.

Sitech en Waterschap Limburg staan vandaag in Roermond tegenover elkaar bij de bestuursrechter. Sitech vindt de normen die het waterschap hanteert in de vergunning te streng.

Drinkwaterbedrijf WML moest in 2015 de inname van water uit de Maas stopzetten vanwege een lozing van pyrazool door Sitech.

Lees ook: WML blij met strengere norm pyrazool

en: Norm voor giftig pyrazool in drinkwater veel strenger

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal