Pittige onweersbuien met forse hagel bereiken Limburg

© Archief ANP

Stevige regen- en onweersbuien verdrijven donderdagmiddag en -avond in Limburg de hitte.

AD/Simone van Zwienen

De buien ontstaan mogelijk aan het einde van de middag en gaan gepaard met windstoten rond 75 kilometer per uur, veel neerslag in korte tijd, forse hagel en een vrij hoge bliksemintensiteit. Later vanavond volgen er nieuwe regen- en onweersbuien, zo meldt weerbureau Weerplaza.

Tropisch warmIn Limburg werd het donderdagmiddag bijna tropisch warm met maxima van ruim 29 graden. Landelijk gezien wast het de eerste zomerse dag van deze julimaand.

Meteoroloog Wilfred Janssen: "De lucht waarin het zuiden van ons land donderdagmiddag zit, is naast warm ook nog eens vochtig. Het wordt dus klammig, of drukkend warm. Voor ons is dat niet heel prettig, maar het betekent wel dat er voor onweersbuien erg veel voeding is. Komen de buien op het heetste moment van de dag voor, dan is de voeding voor de onweersbuien optimaal en kunnen het echt zware exemplaren worden. Of die onweersbuien daadwerkelijk weten te ontstaan, is nog de grote vraag.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zeer onstabielDe echte warme luchtmassa is nog niet uit ons land verdreven na de eerste buien. Aan de grond is het na de buien weliswaar behoorlijk afgekoeld, maar op enige hoogte bevindt zich nog altijd de tropische luchtmassa. Janssen: "Dit zorgt ervoor dat het nog altijd zeer onstabiel weer is. Het spreekwoordelijke geweer is dus opnieuw geladen, alleen de trekker moet nog worden overgehaald."Het overhalen van de trekker lijkt in de loop van de avond en in de vroege nacht te gebeuren. De diverse regen- en onweersbuien die dan ontstaan zijn minder zwaar dan de buien die eerder op de dag kunnen voorkomen, maar kunnen alsnog voor veel water in korte tijd en lokaal ook hagel zorgen. De buien trekken in de loop van de nacht naar het oosten weg. Mogelijk dat er morgenvroeg in het oosten nog een bui valt, elders is het vrijwel droog.

OppassenDe buien verdrijven nog niet meteen de zomerse warmte. Vrijdag, maar ook zaterdag wordt het vooral in het binnenland zomers warm. Op beide dagen wordt het op de warmste plaatsen 25 tot 28 graden. Pas in de nacht naar zondag komt de echte verkoeling.

De temperatuur komt zondag uit op nog maar 20 tot 23 graden, alleen in Limburg kan het nog 25 graden worden. Later op de dag, maar vooral in de nacht naar maandag kan er plaatselijk flink wat neerslag vallen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal