Belastinginspecteur schuldig aan grafschennis

Print
Belastinginspecteur schuldig aan grafschennis

Archifefbeeld Afbeelding: iStock

Een nogal ijverige belastinginspecteur heeft een taakstraf van 50 uur opgelegd gekregen omdat hij zich op een begraafplaats in Weert schuldig had gemaakt aan grafschennis. In zijn onderzoek naar een overleden belastingplichtige had hij kunstbloemen weggenomen van zijn graf om uit te vinden hoeveel ze gekost hadden.

De Hoge Raad bevestigde deze week een uitspraak van het Gerechtshof, meldt De Telegraaf. Naast de taakstraf moet de man ook een schadevergoeding van 50 euro betalen aan de familie van de overledene.

Beroepsdeformatie
Volgens de advocaat van de man deed de man gewoon zijn werk.  “Men kan dit te verregaand noemen. Men kan het beroepsdeformatie noemen. Maar men kan het in ieder geval niet noemen het opzettelijk schenden of krenken van de nagedachtenis of van het piëteitsgevoel van de nabestaanden,” zei hij volgens de krant.

Het Hof en ook de Hoge Raad waren het daar niet mee eens:  "In redelijkheid kan aan deze verklaring van de verdachte geen enkel geloof worden gehecht. Op geen enkele wijze valt immers in te zien hoe aan de hand van de prijs van een (…) niet erg kostbaar boeket kunstbloemen (…) een idee kan worden verkregen van de hoogte van het inkomen van één of meer bij de overledene betrokken personen, noch daargelaten de vraag (…) van wie het betreffende boeket afkomstig was,” staat te lezen in de uitspraak.

Camera
De vernielingen aan het graf vonden plaats tussen maart 2013 en juli 2014. Nadat de vrouw van de overledene aangifte had gedaan is er een camera geplaats. Op beelden daarvan herkende haar zoon een inspecteur die werkzaam was voor de Belastingdienst in Roermond. Hij zou een conflict hebben gehad met de man over een belastingschuld.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu