Aan deze huiveringwekkende terreuraanslag is Düsseldorf ontsnapt

© AD/Bloomberg via Getty Images

In het centrum van Düsseldorf moesten IS-terroristen een verschrikkelijk bloedbad aanrichten. Maar dat terreurcomplot brachten ze uiteindelijk niet ten uitvoer. Nu staan de betrokken jihadisten terecht en komen alle gruwelijke details naar boven.

AD

Het is het zogenoemde 'Mumbai-scenario' waar de veiligheidsdiensten al jaren voor vrezen, meldt de Duitse krant Die Welt. In de smalle en drukke straten van de oude stad zouden de jihadisten bomvesten laten ontploffen. De vluchtende menigte zou aan het uiteinde van de straatjes opgewacht worden door telkens twee terroristen met automatische wapens om nog veel meer slachtoffers te maken.

Dat bloedige scenario, vernoemd naar de aanslag in de Indiase stad Mumbai waarbij 171 doden vielen, moest ook in Düsseldorf allang in praktijk gebracht zijn. Volgens het Duitse parket had een IS-commandant de massamoord al in 2014 bevolen.

GewetenMaar Syriër Saleh A. (30), de vermoedelijke leider van de terroristische cel die het plan moest uitvoeren, kreeg last van zijn geweten. Hij gaf zichzelf in februari 2016 aan in Parijs, waar hij op het politiebureau het complot uit de doeken deed. In juni 2016 werden zijn twee vermoedelijke handlangers gearresteerd. Deze week moeten zij, Hamza C. (29) en Mahood B. (26), zich voor de rechtbank verantwoorden. Abd Arahman (31), die de bomvesten moest maken en zijn sporen had verdiend bij de terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, wordt afzonderlijk vervolgd.

Volgens de aanklacht kreeg Saleh A. de opdracht voor het bloedbad vanuit het Syrische IS-bolwerk Raqqa. Via de Balkanroute kwamen Saleh A. en Hamza C. naar Duitsland. Ze deden zich voor als vluchtelingen.

Ze hadden vervolgens hun 'ideale' dag voor een aanslag vastgelegd. De terreurdaad zou op een vrijdag of zaterdag moeten plaatsvinden, omdat het dan erg druk zou zijn in de oude stad.

Tien terroristenUiteindelijk moesten tien jihadi's in Düsseldorf in actie komen: twee zelfmoordterroristen en telkens twee terroristen aan de vier uitgangen van de oude stad. Volgens Duitse media waren de overige terroristen blijkbaar nog onderweg om zich bij de slapende cel van de reeds vier opgepakte jihadi's te voegen.

"Ze moesten zoveel mogelijk slachtoffers maken en wellicht ook zichzelf opblazen zodra hun kogels op waren", aldus het parket.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal