Kittel opnieuw oppermachtig, Groenewegen zesde

© EPA

Marcel Kittel heeft zijn tweede ritzege beet deze Tour. In de verwachte massasprint in Troyes klopte hij groenetruidrager Arnaud Démare en André Greipel. Dylan Groenewegen kwam net tekort en werd zesde. Chris Froome blijft leider.

AD/Victor-Jan Vanparijs

Jacques Brel zong ooit 'on a quitté Vesoul'. En zo geschiedde. Iets voorbij het middaguur werd het startschot gegeven en zette het peloton koers richting Troyes.

Op padDe vlag ging naar beneden en uiteraard zat er weer een mannetje van Wanty in de kopgroep. Frederick Backaert ging samen met Perrig Quéméneur en Vegard Stake Laengen op pad. De onderneming leek al op voorhand gedoemd te mislukken: het peloton hield de vluchters de hele dag in het vizier.In de loden zon was er even opschudding toen een parasol opeens door het peloton waaide. Lars Bak kon een val nog maar net vermijden. Gelukkig bleef iedereen overeind.Groene truiNa de uitsluiting van Peter Sagan belooft de strijd om de groene trui voor de eerste keer sinds jaren weer spannend te worden. Sonny Colbrelli nam bij de tussensprint een paar fietslengten voorsprong maar groene trui Arnaud Démare pareerde de Italiaan en sprokkelde zo nog 16 punten mee voor het puntenklassement.Met een achterstand van 1'30" achtte Laurent Pichon zijn moment gekomen om de oersaaie rit een beetje van pit te voorzien: de Fransman sprong weg uit het peloton. De moedige Fransman van Fortuneo liep tegen een ouderwetse chasse patate aan en liet zich snel weer inlopen.TreintjeDe sprintersploegen bleven alert en met nog tien kilometer voor de boeg werden de treintjes op de rails gezet. De vluchters hadden geen schijn van kans tegen de aanstormende meute en werden op drie kilometer van de streep ingelopen. Dylan Groenewegen was zijn treintje kwijt en moest zelf positie kiezen voor de sprint.Dimension Data trok de kaart van Boasson Hagen. De Noor kwam al te vroeg op kop en werd teruggefloten. Met een enorme machtsontplooiing snelde Marcel Kittel uiteindelijk naar zijn tweede ritzege deze Tour.