Strafblad kan Camiel Eurlings alsnog opbreken

© ANP

Sportkoepel NOC*NSF verwacht voortaan van bestuurders en directie dat zij een verklaring omtrent gedrag kunnen overleggen. Die voorwaarde kan gevolgen hebben voor bestuurslid Camiel Eurlings.

Hans Goossen

De Limburgse oud-politicus uit Valkenburg trof dit voorjaar een schikking met het Openbaar Ministerie na het mishandelen van zijn ex-vriendin in 2015. Die schikking staat vermeld op het zogeheten uittreksel justitiële documentatie, waardoor Eurlings formeel een strafblad heeft.

ScreeningDat betekent dat hij niet automatisch in aanmerking komt voor die verklaring omtrent gedrag. In geval van een strafblad is dat ter beoordeling aan de screeningsautoriteit Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Die bekijkt onder meer of de mishandeling risico’s inhoudt voor zijn functioneren als bestuurslid.

Eurlings heeft nog geen VOG aangevraagd, zo laat zijn woordvoerder Jan Driessen weten. De oud-minister verwacht geen enkel probleem. Volgens Driessen heeft Eurlings ‘keurig’ aan de voorwaarden van de schikking voldaan. Hij wil niet bevestigen dat het ging om een werkstraf.

PrivéNu de schikking is afgehandeld beschouwt NOC*NSF de kwestie als "een privéaangelegenheid", zegt woordvoerder Geert Slot. De mishandeling is dit voorjaar wel besproken in het bestuur van NOC*NSF. Driessen noemt dat niet meer dan logisch gezien "de brede en vaak aantoonbaar onjuiste berichtgeving.”

Zowel de woordvoerder van Eurlings als zegsman Geert Slot van NOC*NSF spreekt tegen dat het bestuur van de sportkoepel de Valkenburger dit voorjaar zou hebben gevraagd zijn functie al dan niet tijdelijk ter beschikking te stellen. "Wel is die mogelijkheid met hem besproken", aldus Slot. "Door een enkel bestuurslid is gevraagd of tijdelijke terugtrekking verstandig was. Dat was echter voor Camiel nooit een serieuze optie", vult Driessen aan.

BestuurslidEurlings maakt als lid van het Internationaal Olympisch Comité qualitate qua deel uit van het NOC*NSF-bestuur. "Dat blijf je voor het leven. Daar heeft het NOC*NSF-bestuur formeel geen stem in", stelt Driessen. Slot bevestigt dat Eurlings als IOC-lid automatisch deel uit maakt van het bestuur van de sportkoepel. "Het is aan hem zelf te bepalen in hoeverre hij dit bestuurslidmaatschap ook daadwerkelijk vorm en inhoud geeft."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal