Dader Manchester liep urenlang met bom door de stad

Print
Dader Manchester liep urenlang met bom door de stad

Salman Abedi. Afbeelding: Reuters

De dader van de aanslag in Manchester in mei heeft urenlang met een zelfgemaakte bom door het centrum van de Engelse stad gelopen voordat hij toesloeg. Volgens de politie had Salman Abedi echter geen ander doel voor ogen dan het concert van de Amerikaanse Ariana Grande, meldde de BBC donderdag.

Door de explosie aan het einde van het concert bij de uitgang van de Manchester Arena kwamen 22 mensen om het leven en raakten meer dan 250 mensen gewond. In de bom zaten metalen moeren die door de explosie overal heen vlogen.

Terreurnetwerk
Abedi is te zien op bewakingsbeelden op de dag van de aanslag 22 mei, wandelend door Manchester. De politie denkt dat hij geen deel uitmaakte van een groter terreurnetwerk, maar sluit niet uit dat anderen wisten wat hij van plan was of hebben meegeholpen. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Beïnvloed
Abedi werd beïnvloed door vrienden en door informatie die hij van internet haalde, zei een woordvoerder van een Libische antiterreureenheid Rada. De broer van Salman, Hashem, zou tegenover Rada verklaringen hebben afgelegd over zijn oudere broer. "Hij zei dat ze video's keken en meeleefden met de kinderen in Syrië. Ze wilden iets voor Islamitische Staat doen om te helpen", aldus de woordvoerder.

Hashem Abedi zou zelf ook betrokken zijn geweest bij de voorbereidingen voor de bomaanslag, zonder te weten waar die zou plaatsvinden. "Hashem zei dat hij alle benodigdheden kocht voor Salman om te gebruiken bij de aanslag", stelde de zegsman.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →