Tourspel: Uitvallen Sagan levert dagwinst op

© iStock/DL

De zesde etappe leverde Marcel Kittel donderdagmiddag de dagwinst op in Troyes. Voor het eerst dit Tourspel hadden we zelfs meerdere deelnemers die de maximale score behaalden. Elf deelnemers eindigden met 300 punten bovenaan. En daarvan was Tom Ringens de gelukkigste.

Tom van der Wilt

De een z'n dood is de ander z'n brood. Zo werkt het zeker in de sport. Het uitvallen van Peter Sagan biedt Bora-renner Rudiger Selig kansen om voor eigen succes te gaan. In de zesde etappe naar Troyes werd hij negende in de massasprint die werd gewonnen door zijn landgenoot en Duitser Marcel Kittel. En het leverde Tom Ringens de dagwinst op in ons Tourspel. Samen met tien anderen had hij Selig opgenomen in zijn sprintlijst. En dus werd hij na loting gebombardeerd tot dagwinnaar met een perfecte score van 300 punten, met andere woorden; de complete top-tien.

"Ik was net op tijd om de finish te kijken", zegt Ringens aan de telefoon. "Ik zag dat Selig meesprintte, maar ik had niet direct door dat dat ook goed was voor mijn lijst." Heeft de man uit Eygelshoven een arendsoog dat hij Selig selecteerde en niet een willekeurig andere sprinter van de tweede garnituur? "Ik had zijn uitslagen in de Giro van dit jaar even bekeken en daaruit bleek dat hij toch wel aardig kan sprinten. Nu Sagan eruit is, mag hij voor eigen kansen gaan. Verder heb ik geluk dat Degenkolb na die zware val hier tiende wordt."

Ringens mag als amateurwielrenner zelf graag ook een stukje fietsen. Hij doet al voor het zevende jaar mee aan het spel, maar had nog nooit iets gewonnen. "Ik ben wel een keer 69e geworden in het algemeen klassement. Dat zit er dit jaar ben ik bang niet in. Dat is altijd zo moeilijk om precies de juiste renners te selecteren bij elkaar in een lijst. Maar wie weet kom ik deze Tour nog wel een keer in de buurt van een dagprijs. Dat zou best mogelijk kunnen zijn als Selig blijft meesprinten. Er zijn ongeveer nog zes sprintetappes. Leuk om te kijken vind ik het alleen niet. Alleen de laatste kilometers zijn spannend."