Het Beest van Herne stoorde zich aan bebloede handen

De politie van Bochum gaf eerder deze foto van Marcel vrij. © AFP

De moord op Jaden schokte veel mensen. Zijn graf ligt bezwaaid met bloemen en brieven. © EPA

thumbnail: De politie van Bochum gaf eerder deze foto van Marcel vrij.
thumbnail: De moord op Jaden schokte veel mensen. Zijn graf ligt bezwaaid met bloemen en brieven.

Marcel H., die wordt verdacht van het gruwelijk afslachten van zijn buurjongen Jaden (9) en vriend Christopher (22), verschijnt 8 september voor de rechtbank in Bochum. Dit maakte justitie donderdag bekend.

Barbara de Jong

Volgens de aanklacht beroofde de 19-jarige Marcel H. uit Herne zijn slachtoffers op sluwe en koelbloedige wijze van het leven. Twee dagen na de moord op zijn maat Christopher poogde hij de sporen uit te wissen door diens huis in brand te steken. Tegenover de politie betuigde Marcel geen enkele spijt. Hij vond het alleen irritant dat zijn handen zo bebloed waren geraakt.

Rode wijnUit een reconstructie van de Duitse krant Bild bleek dat niemand vermoedde waartoe Marcel H. in staat was. Alleen op het darknet van internet gaf hij sporadisch cryptische aanwijzingen prijs. "Ik heb alle voorbereidingen getroffen", en "ik kan nauwelijks lopen door de rode wijn."

De zonderlinge jongeman was teleurgesteld omdat hij niet was toegelaten bij het leger. Hij probeerde zelfmoord te plegen door een broodrooster in zijn badkuip te gooien. Toen dat mislukte maakten zijn frustraties plaats voor haat en moordlust.

KelderOp 6 maart vraagt Marcel zijn buurjongen Jaden om hulp bij een klusje. Wanneer het ventje mee zijn kelder inloopt, verandert Marcel in ‘Het Beest van Herne’. Met een zakmes steekt hij 52 keer in het weerloze kinderlichaam. Uit forensisch onderzoek blijkt dat hij zo hard op Jaden instak dat zelfs zijn eigen hand gewond raakte.

Als Jadens moeder thuiskomt van het boodschappen doen en merkt dat haar zoontje nog steeds niet thuis is, nemen Jadens broers en stiefvader een kijkje bij de buren waar de deur openstaat. Ze lopen via de woonkamer naar de kelder waar het toegetakelde lichaam van Jaden ligt.

KlopjachtDe moordenaar is in geen velden of wegen te bekennen. De politie zet een massale klopjacht op touw. De verdachte is ondertussen ondergedoken bij zijn vriend Christopher (22). Ze spelen computerspelletjes en eten pizza.

De volgende ochtend ziet Christopher op de televisie dat Marcel wordt gezocht. Wanneer hij hem hierop aanspreekt, tekent hij zijn doodsvonnis. Marcel steekt hem 68 keer en ramt daarna een balpen in zijn zielloze lijf.

Later duikt op een internetforum weer een foto van een lijk op. De uploader beweert Marcel te heten. Hij schrijft: "Ik heb in m'n hand gesneden toen ik het beest van 120 kilo aanviel. Ze gaf meer tegenwicht dan het kind. Ik heb haar mishandeld en heb nu de gegevens van haar bank, computer en telefoon. Daarom kan ik haar naam niet geven."

BewijsHierna ging even het gerucht dat Marcel een vrouw zou hebben vermoord, maar hiervan is geen bewijs gevonden. Ook beweerde hij 80 kilometer met de trein te hebben gereisd. Dat bleek ook niet waar.

Duitsland is in rep en roer door de gruwelijke gebeurtenissen. Iedereen meent de gevluchte moordenaar ergens te zien. Zo ziet een voorbijganger Marcel bij een school in Ennepe-Ruhr-Kreis. Scholen worden opgeroepen hun kinderen binnen te houden. Later duikt 'Marcel' op in een wegrestaurant bij Siegen (Noordrijn-westfalen) en een ziekenhuis in Mönchengladbach. Zelfs een reiziger op een treinstation wordt aangezien voor de moordenaar. Allemaal vals alarm, maar toch. De angst houdt iedereen in z'n greep. Honderden agenten zijn betrokken bij de klopjacht op 'Het Beest'.

GeslachtOndertussen laat Marcel weer van zich horen. "Ik weet nu dat mensen langzaam doodgaan als ze worden geslacht", schrijft hij in een chatbox. Het zou zijn laatste bijdrage worden.

Hij loopt de Griekse eettent Thessaloniki Grill binnen en spreekt een medewerker aan. "Wilt u de politie bellen? Ik word gezocht." De politie rukt uit en neemt hem vast. Hij biedt geen weerstand. Ondertussen slaan de vlammen uit Christophers woning en vindt de brandweer zijn verkoolde lichaam.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal