Fusie Heerlen-Landgraaf akkoord, ook Brunssum moet mee

Protest tegen de herindeling in het provinciehuis, donderdagavond.© De Limburger/Rob Oostwegel

Een nipte meerderheid van Provinciale Staten is akkoord met een herindeling van Landgraaf en Heerlen. Maar daar blijft het niet bij: ook Brunssum moet, als het aan de politiek ligt, meefuseren.

Jule Peeters

Daarom is donderdagavond een oproep gedaan aan de Tweede Kamer, die in het najaar het laatste woord heeft, om Brunssum ook mee te nemen in de herindeling. Met die gemeente is in het verleden wel gesproken, maar toen bleek dat Brunssum zich fel verzet tegen een fusie, besloot de provincie alleen met Heerlen en Landgraaf door te gaan.

Nieuwe inzichtenCDA-Statenlid Geert Frische zegt dat zijn partij tot nieuwe inzichten is gekomen de afgelopen tijd; namelijk dat ook Brunssum niet lang meer zelfstandig kan blijven. Ook pleiten inwoners in Heerlen en Landgraaf voor deze constellatie, heeft Frische opgemaakt uit de hoorzittingen die Provinciale Staten vorige maand hebben gehouden. Daarom wil zijn partij, samen met VVD, D66 en PvdA, dat niet twee maar drie gemeenten gaan fuseren.

Opgemerkt wordt ook dat, mocht er een jaar langer nodig zijn om de fusie rond te krijgen, dat die ruimte geboden wordt. Nu is nog het plan om de herindeling per 1 januari 2019 te laten ingaan.

Brunssum verrastBurgemeester Luc Winants toonde zich verrast door het voorstel om Brunssum bij de fusie Landgraaf-Heerlen te betrekken. Hij herinnert eraan dat een grote meerderheid van de gemeenteraad tot twee keer toe heeft aangegeven dat Brunssum zelfstandig moet blijven.

Veel protestHet voornemen om Heerlen en Landgraaf te fuseren tot één gemeente stuit met name in Landgraaf al een tijd op veel protest. De gemeente verzette zich de afgelopen tijd met hand en tand tegen de herindeling. Zo werd protest aangetekend bij de minister van Binnenlandse Zaken, maar die besliste dat de provincie de regie mocht houden in het fusieproces. Het college van Landgraaf spande zelfs een kort geding aan om de herindelingsplannen te stoppen, maar kreeg ook in de rechtbank nul op het rekest.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal