Charges politie bij protestmars Hamburg

De politie zet waterkanonnen in om de orde te handhaven,© AFP

De oproerpolitie in Hamburg heeft donderdagavond charges uitgevoerd bij een anti-G20-protestmars. Die werd door de politie met voertuigen met waterkanonnen tegengehouden omdat onder de actievoerders ongeveer duizend vermomde deelnemers zaten.

AD/Chris Klomp

Toen de politie werd bekogeld met onder andere flessen werd besloten in te grijpen. De politie gebruikte daarbij onder andere de waterkanonnen. Er zijn ongeveer 12.000 deelnemers aan de demonstratie Welcome to Hell (Welkom in de Hel) waarvan er volgens de politie ongeveer duizend gezichtsbedekking hebben.

VermommingAls zij hun vermomming afdoen, wordt de demonstratie doorgelaten. Een groot deel van de route van de demonstranten gaat door de alternatieve wijk St. Pauli. In totaal twintigduizend politieagenten zijn op de been om orde te handhaven.

OngenoegenDe veelal linkse demonstranten grijpen de top aan om hun ongenoegen te uiten over de in hun ogen veel te kapitalistische samenleving, sociale ongelijkheid en globalisering.

Uit angst voor grootschalige rellen waren winkels in de omgeving al eerder dichtgetimmerd. Winkeliers hebben stickers op hun panden geplakt, waarin ze eventuele relschoppers vragen hun winkel te sparen. Sommige inwoners van Hamburg zijn bewust de stad uit gegaan om ellende te voorkomen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal